Evenimentul Zilei > International > Cât de mult pot trăi oamenii? Studiu pe 4.000 de supracentenari din Italia.
Cât de mult pot trăi oamenii? Studiu pe 4.000 de supracentenari din Italia.

Cât de mult pot trăi oamenii? Studiu pe 4.000 de supracentenari din Italia.

În Italia au fost prezentate primele date ale unui studiu realizat pe aproape 4.000 de oameni care au depăşit vârsta de 100 de ani.

De remarcat că 78% dintre subiecţi sunt femei.

Cât de mult poate trăi omul? Iată o întrebare la care nu a fost încă obţinut un răspuns clar. Cercetări pe această temă au mai fost realizate de-a lungul timpului.

Agenţia AFP notează că studiul actual, realizat pe un eşantion de aproape 4.000 de persoane supracentenare din Italia, a fost publicat în revista americană Science.

Noile date vor fi de acum înainte interpretate de oamenii de ştiinţă, având în vedere că sunt felurite curente de opinie. Ideea care prinde contur mai profund merge pe principiul că oamenii nu şi-au atins încă limitele, în ceea ce priveşte vârsta.

Alţii consideră, dimpotrivă, că există un plafon peste care nu se va putea trece. Cel mai bun exemplu este al franţuzoaicei Jeanne Calment, decedată în 1997, care a trăit până la 122 de ani. Scepticii arată că „decanii de vârstă” ai omenirii nu au depăşit vârsta de 115 ani.

Şi totuşi studiul de faţă, abia publicat în SUA, coordonat de Elisabeta Barbi, de la Universitatea „La Sapienza” din Roma, aduce un element foarte interesant. Anume că rata de mortalitate este foarte mare până la vârsta de 80 de ani. După aceea, în schimb, numărul deceselor scade simţitor. Un nou val de mortalitate apare abia în jurul vârstei de 105 ani.

"Am arătat că rata de mortalitate, care creşte într-o manieră exponenţială până la 80 de ani, înregistrează apoi o încetinire şi atinge sau se apropie foarte mult de un platou, începând cu pragul de 105 ani", explică autorii sudiului, citaţi de Agerpres.

Specialiştii italieni merg mai departe şi afirmă cu certitudine că “longevitatea umană continuă să crească odată cu timpul şi că o limită a ei, dacă există, nu a fost încă atinsă".

Marea problemă în cercetarea acestui domeniu rămâne cea legată de arhive. În puţine ţări din lume există date clare despre starea civilă, pentru a-ţi face o imagine de ansamblu asupra mortalităţii din fiecare generaţie în parte. Chiar şi acolo unde arhivele sunt bine înterţinute, informaţiile sunt greu de obţinut.