Aşadar, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene şi preşedintele Parlamentului UE fac presiuni asupra Italiei pentru  debarcarea imediată a celor 134 de migranţi aflaţi la bordul navei ONG-ului Open Arms, şi, de parcă nu era suficient, intervine şi primarul Barcelonei în dispută:
„Cruzimea la care asistăm de 15 zile nu are nicio justificare posibilă” – scrie pe Twitter Ada Colau – (primăriţa, activistă pentru drepturile omului, a Barcelonei). „A salva vieţi nu e doar o datorie morală, dar şi legală: UE trebuie să oblige pe Matteo Salvini să respecte legea. Îmi exprim tot sprijinul pentru Open Arms, să-i debarcăm!”.
Toate bune şi frumoase, toate  cu parfum de solidaritate. Păcat, însă, că Spania uită propriul trecut, de ipocrită, de şmecheră. Deşi, de fapt, de data aceasta şi-a exprimat disponibilitatea (alături de Germania,  Franţa, chiar şi România) de a primi pe cei 134 de migranţi de pe Open Arms, în trecut n-a fost atât de caritabilă. Nu este vorba de un trecut prea îndepărtat, să fie clar. Un trecut de doar 5 zile.

Spania, în fapt, în timp de Open Arms se afla încă în mijlocul Mediteranei şi cerea debarcarea a 31 de minori, a răspuns cu un sec NU. Căpitanul vasului, Marc Reig, luni de dimineaţă a trimis o scrisoare ambasadei spaniole din Malta, cerând ca Madridul să permită azil minorilor, garantând că toţi migranţii  „respectă cererile necesare pentru recunoaşterea ca refugiaţi”. Răspunsul la acea cerere a sosit de la ministrul Lucrărilor Publice spaniole, Josè Luis Abalos, care a afirmat: „Căpitanul nu are competenţa legală sau autoritatea pentru a cere azil pentru minori”.

Cu alte cuvinte, draga de ea, Spania, a răspuns la apelul ONG-ului (spaniol) întorcând spatele, iar acum primăriţa Barcelonei face morală Italiei.
În opinia lor, Italia nu respectă legile, dar Spania n-a făcut acelaşi lucru cu câteva zile în urmă?, se întreabă editorialista Giovanna Stella. 
– Cineva se face că nu înţelege că Peninsula e PLINĂ de migranţi?
– De ce s-a renunţat la operaţiunea UE,  „Sophia” care avea ca obiectiv tocmai supravegherea Mediteranei, a traficului cu miganţi?
– De ce Europa nu stopează o dată pentru totdeauna hemoragia aceasta de nenorociţi ai soartei, ajutându-i concret să rămână în ţările de origine?
– De ce n-au aplicat sfatul cunoscutului fotbalist de culoare, Mario Balotelli, născut în Italia, din părinţi ghanezi, care a recomandat tuturor statelor lumii cum să rezolve problema migranţilor foarte simplu?
”Plecaţi din ţările de unde vin migranţii, lăsaţi-i să se dezvolte singuri, nu le mai sugeţi cu lăcomie toate bogăţiile solului şi subsolului! Nu vă ajung sute de ani de când exploataţi fără milă, ca pe nişte sclavi, popoarele? Lăsaţi-i singuri, plecaţi de-acolo!’‘, a spus fotbalistul.