Turiştii care vor de la o vacanţă mai mult decât mare şi soare găsesc în ţară orice şi-ar putea dori, de la excursii pentru căţărări la tiroliană, rafting şi zboruri cu balonul.
Aleg adrenalina în locul lenevitului la soare şi provocările în defavoarea obiectivelor turistice? Pentru aceşti turişti, România este destinaţia ideală - se pot face o mulţime de lucruri, de la alunecarea pe tiroliană la bungee-jumping şi rafting. Oferta face faţă oricărei pretenţii şi se adaptează celor mai diverse bugete.
Cea mai ieftină variantă o constituie parcurile de aventură. Unul dintre acestea se află chiar la intrarea în Braşov, în apropierea Grădinii Zoologice. Turiştii pot petrece aici trei ore, după ce au plătit biletul de 37 de lei/adult şi 32 lei/elevi şi studenţi. În preţ sunt incluse echipamentul şi instrucţiunile de folosire al acestuia.
Ei pot parcurge apoi traseele în funcţie de nivelul de dificultate care li se potriveşte, de la cele mai uşoare până la cele mai complicate, dispuse la înălţimi mari. În program e inclusă tiroliana, dar şi echilibristică pe cabluri, lanţuri sau căţărări pe plase împletite.
Vacanţe palpitante în balon, pe munte sau pe râu
Aventurierii care vor să se caţere pe munte, să facă trasee şi să se dea pe tiroliană deasupra râpelor pot apela la profesionişti.
Pentru cazare la cort, refugiu sau cabană, cu pensiune completă - uneori asta poate însemna mâncare cărată în rucsac -, preţul ajunge la circa 25 de euro/zi. Pentru un ghid specializat, cu atestat în alpinism se mai plătesc circa 80-120 de euro/zi, indiferent de numărul de persoane. Tariful include şi echipamentul, în funcţie de activitatea dorită. Pentru rafting şi canoe mai trebuie încă 15-20 de euro/zi.
Specialiştii spun că numărul celor care optează pentru un astfel de concediu în România este în creştere. "La un moment dat, astfel de programe erau la baza teambuildingurilor, dar după ce acestea s-au mai rărit, oamenii au început să vină singuri", spune Radu Zaharia, unul dintre organizatorii acestui gen de programe.
O excursie de trei zile, de exemplu, care include rafting pe Jiu, cu tot echipamentul inclus, plus instructaj şi monitorizare pe durata raftingului, cazare pentru două nopţi, masă şi vizite la Peşterile Muierii şi Polovragi - exceptând transportul, costă 490 de lei/persoană.
Pasionaţii de zbor pot opta pentru zborurile cu parapanta, cele mai populare şcoli fiind în Braşov şi Sibiu - un curs durează între 2 şi 6 luni şi costă în jur de 500 de euro. Mai puţin costisitor e zborul cu balonul, care poate începe în Capitală şi durează 60-90 de minute. Preţurile pornesc de la 130 de euro.