In jur de 10.000 de oameni au vizitat ieri targul de carte deschis la Romexpo.
Targul de carte Gaudeamus, care s-a deschis ieri la Romexpo, nu si-a schimbat prea mult „lookul” de anul trecut. Cu exceptia Editurii Rao, care si-a amenajat un stand cochet, cu globuri luminoase si rafturi rosii, celelalte si-au pastrat, in mare, acelasi moblier si acelasi loc in economia spatiului de la Pavilionul Central.
Dupa calculele organizatorilor, prima zi a targului a fost mai aglomerata decat cea de anul trecut, cu 10.000 de vizitatori in loc de 8.500. Pana duminica sunt asteptati 100.000 de cumparatori de carte.
Oficial, Gaudeamus a fost inaugurat la ora 12.00, de directorul targului, Vladimir Epstein, si de Maria Toghina, presedinta Societatii Romane de Radiodifuziune. Ministrul culturii si cultelor, Adrian Iorgulescu, a ratat discursul de deschidere, insa a precizat ca, „la lumea in care traim, ar trebui sa-mi cumpar „Cartea junglei”„.
Francezii au dat tonul
Seria lansarilor planuite pana duminica de cei 450 de expozanti a fost deschisa de doi scriitori francezi. Régis Jauffret a vorbit la standul Editurii Rao despre „Case de nebuni”, iar Laurent Graff si-a prezentat romanul „Strigatul”, la Humanitas. Scrisa in urma unei despartiri, „dar nu autobiografica”, cartea „Case de nebuni” e o istorie de dragoste cu accente sadice, distinsa cu un Prix Femina in 2005. „Ma intreb daca varianta in limba romana, pe care nu pot s-o citesc, poate fi mai dura decat cea in franceza. E o carte pe care am scris-o intr-o stare de spirit destul de sumbra”, a marturisit Jauffret.
Un roman “putin dureros” dar cu personaje pitoresti - cum a descris-o autorul - este si „Strigatul” lui Laurent Graff, al carui „personaj” este celebrul tablou cu acelasi nume, pictat de Edvard Munch.
Ambii autori au oferit autografe primilor cititori care au rasfoit ieri cartile targului, cei mai multi pensionari si studenti, in cautare de reduceri.
Expozantii afiseaza preturi cu 10% pana la 50% mai mici si au pe rafturi carti pentru orice buzunar: de la volume date aproape gratis de Editura Didactica si Pedagogica, cu pretul de 0,5 lei, la atlasurile editate de Taschen si importate de Grupul de Distributie Noi.
Unele dintre cele mai scumpe achizitii pot fi “Modernism rediscovered” de Julius Shulman, la 990 lei, “Michelangelo. Complete Works” (690 lei) sau un set de 12 volume “Domus - Architecture”, la 2.000 de lei.
LANSARILE ZILEI 16.00 „Cronologia Bucurestilor” - Gheorghe Parusi; Stand: Compania; Invitati: acad. Florin Constantiniu si Adrian Majuru
16.00 Dubla lansare: „Cortina de ceata” - Vladimir Tismaneanu in dialog cu Mircea Mihaies - si „Reinventarea politicului. Europa Rasariteana de la Stalin la Havel” - ed. a II-a revazuta de Vladimir Tismaneanu; Stand: Polirom; Invitati: Horia-Roman Patapievici, Ioan T. Morar, Valeriu Stoica
16.00 Sesiune de autografe: Regis Jauffret - „Poveste de iubire”; Stand: Grupul Editorial Corint (Leda); Invitati: Regis Jauffret si Alexandru Matei
17.00 „Cioran sau Marele joc - Cioran ou le grand jeu”. Editie bilingva romana-franceza - Irina Mavrodin; Stand: Institutul Cultural Roman; Invitati: Irina Mavrodin
17.00 Seria de autor „Ernest Hemingway”: „Batranul si marea” si „Zapezile de pe Kilimanjaro”; Stand: Polirom; Invitati: Mircea Mihaies, Radu Pavel Gheo, Ionut Chiva, Bogdan Stanescu
17.00-18.00 Dezbatere despre destinul SF-ului in Romania si lansarea cartii „A doua invazie a martienilor” - Arkadi si Boris Strugatki; Stand: Editura Paralela 45
18.00 „Manifest impotriva becalizarii populatiei” - Remus Cernea; Stand: Tritonic
EXPOZITIE Tripla aniversare a lui Garcia Marquez
Expozitia, care se deschide azi, la ultimul nivel de la Romexpo (7.70), de la ora 16.00, a fost dedicata anul acesta triplei sarbatori a scriitorului columbian Gabriel Garcia Marquez: 80 de ani de viata, 40 de la publicarea romanului „Un veac de singuratate” si 25 de la decernarea Premiului Nobel pentru Literatura.
Panourile expozitiei, aduse din Columbia, sunt o imbinare de fotografii si texte despre viata si opera scriitorului, grupate astfel: „Caraibele”, „Bogota”, „Reporterul”, „Un veac de singuratate”, „Scriitorul”, „Cititorul”, „Prietenii”, „Femeile”, „Filmul”, „Muzica”, „Patria”, „Puterea”, „Critica”, „Premiul Nobel”.
Este prima oara cand expozitia este prezentata in Europa, datorita initiativei Marianei Sipos, ambasadorul Romaniei la Bogota, inscriindu-se astfel in manifestarile care se organizeaza in Romania si in Columbia pentru a marca 40 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre cele doua tari. Curatorii expozitiei sunt Juan Gustavo Adolfo Cobo si Gustavo Adolfo Ram’rez Ariza, iar desenul grafic este semnat de Andrea Torres si Susana Medina. Scriitorul are publicate 14 titluri la Editura Rao, care va reduce cu 10% preturile volumelor, in perioada targului.
TITLURI IN ROMANA
1. „Un veac de singuratate” (38,99 lei)
2. „Vijelia” (24,99 lei)
3. „Cronica unei morti anuntate” (31,00 lei)
4. „Ceas rau” (24,99 lei)
5. „Ochi de caine albastru” (24,99 lei)
6. „Despre dragoste si alti demoni” (31,99 lei)
7. „Povestea tarfelor mele triste” (28,99 lei)
8. „Generalul in labirintul sau” (29,50 lei)
9. „Toamna Patriarhului” (29,99 lei)
10. „Dragostea in vremea holerei” (38,90 lei)
11. „A trai pentru a-ti povesti viata” (44,99 lei)
12. „Douasprezece povestiri calatoare” (31,99 lei)
13. „Aventurile lui Miguel Littin, clandestin in Chile” (20,50 lei)
14. „Incredibila si trista poveste a candidei Erendira si a bunicii sale fara suflet” (23,90 lei)
Cititi si:
"Orbitor" la Gaudeamus Febra cautatorilor de carte