Cartea saptamanii: Ce urmeaza dupa "Sexus"

Cartea saptamanii: Ce urmeaza dupa "Sexus"

A treia parte a trilogiei "Rastignirea trandafirie" de Henry Miller, aparuta la Editura Est, pune punct controversatei autobiografii a scriitorului american.

Ultimul volum al trilogiei lui Henry Miller i-a adus joi traducatoarei sale, Antoaneta Ralian, Premiul Andrei Bantas, al Uniunii Scriitorilor, si o ultima „placere”. „E foarte placut sa iei un premiu al Uniunii Scriitorilor. Face bine la metabolism, adica la creier, la suflet si la buzunar. Ii multumesc si lui Henry Miller ca de-acolo de sus, de unde e, a putut sa mai produca o placere unei octogenare”.

Tot Ralian este cea care a tradus admirabil si primele parti ale trilogiei: controversata „Sexus”, cenzurata in Statele Unite ale anilor ‘50 pentru „pornografie” si „Plexus”. Miller insusi si-a caracterizat trilogia drept una autobiografica, iar corespondentele cu personaje reale se regasesc si in faimosul jurnal al lui Anais Nin, iubita pariziana a scriitorului - „Incest”.

Acelasi triunghi amoros - Mona, Isaac, Stasia -  se afla si in centrul ultimei parti. Este de fapt continuarea povestii atat de pasionante si de dureroase a casniciei lui Miller cu June, o bucovineanca emigrata in America, bisexuala si pentru o buna perioada muza sa.

In jurul acestei iubiri se construieste reflectia filosofica, critica sociala, misticismul si viziunea suprarealista a lui Miller, care trimit romanul intr-o anumita masura in aria fictiunii. Scriitorul e si aici exceptional de „out of the ordinary”, cum remarca George Orwell, in 1940, la care adauga: „Complet negativist, deconstructiv, amoral”.

Cenzura

Arta din sexualitate > Henry Miller (New York, 1891 - California, 1980) este cunoscut drept autorul care a fortat America sa se maturizeze literar, publicand literatura autobiografica incarcata de sexualitate explicita. Atat „Tropicul Cancerului”, cat si „Tropicul Capricornului” au fost interzise initial in State si Marea Britanie, in anii ‘30.

> Autorul s-a mutat atunci la Paris, unde si-a publicat cartile si a avut o relatie cu Anais Nin. Intre 1940 si 1960 s-a stabilit in California, unde a scris trilogia „Rastignirea trandafirie”.

> Abia la mijlocul anilor ‘60, Miller isi castiga faima si devine un mit al culturii pop.

Ne puteți urmări și pe Google News