Termenul „război în spațiu” ar putea implica lucruri care se întâmplă deja, a spus Mark Gubrud, profesor asistent adjunct în pace, război și apărare de la Universitatea din Carolina de Nord. El a indicat într-un interviu acordat space.com., blocarea comunicațiilor prin satelit, orbirea cu laser a sateliților foto, sisteme de hacking pentru a bloca selectiv sau pentru a asculta fluxurile de telefon sau de date și sistemele de sondare pentru a vedea dacă pot fi piratate.

Absența angajamentelor obligatorii

„Deși amploarea acestor activități poate să nu fie cunoscută, ele par să se producă sporadic chiar și în prezent”, a spus Gubrud. Conform spuselor acestuia, potrivit unor rapoarte, SUA și poate și alții, au folosit capacitatea de a intercepta și de a interfera cu traficul de telecomunicații comerciale.

„Cel mai mare pericol va apărea dintr-o proliferare masivă a sistemelor antisatelit, care sunt capabile să afecteze navele spațiale pe orbita geosincronă sau de desfășurarea în prealabil a diferitelor tipuri de arme în spațiu, care le-ar permite să își atingă obiectivul în câteva minute sau chiar secunde”, a spus Gubrud.

„Aici potențialul unei escaladări rapide devine o amenințare severă la adresa stabilității nucleare, deoarece principalele puteri care se confruntă, ar fi aproape sigur SUA, Rusia și China”, a spus el.

„Spațiul este deja armat de nave spațiale robotizate cu dublă utilizare, care servesc drept arme pentru a ne dezactiva sateliții”, a declarat Brian Chow, pentru space.com. Acesta este un analist de politică independent, cu o experiență de peste 25 de ani ca om de știință în fizică, specializat în spațiu și securitate națională.

Repercusiuni economice

Comercializarea  spațiului și dependența economiei globale de sistemele spațiale  ar face ca disputa  în spațiu să fie costisitoare, așa cum subliniază Whitman Cobb în recenta sa carte, „Privatizarea păcii: Cum comerțul poate reduce conflictele în spațiu” (Routledge, 2020) .

„Este nevoie doar de câteva rămășite pentru a elimina un satelit prin care sunt direcționate tranzacțiile financiare și comunicațiile cheie. Satelitul greșit ar putea avea repercusiuni economice semnificative și nu doar pentru o singură țară”, a spus Whitman Cobb. „Astfel, ar trebui să existe atât considerații strategice, cât și economice, care să împiedice țările să folosească armele și în spațiu.”

„Tehnologia care are o dublă utilizare a transmis mesajul că există „ potențiale ”arme spațiale de cel puțin un deceniu, însă acum ne îndreptăm spre armarea efectivă a spațiului”, a spus Johnson-Freese. Ea crede că s-ar putea stabili niște parametri în cadrul misiunii Forței Spațiale pentru organizare, instruire și echipare.