Evenimentul Zilei > Actualitate > Căpușele, atrase de oamenii care au grupa sangvină A
Căpușele, atrase de oamenii care au grupa sangvină A

Căpușele, atrase de oamenii care au grupa sangvină A

Dacă ai grupa sanguină A ar fi bine să eviți să mergi la pădure sau prin zonele cu vegetație abundentă.

Este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii din Cehia care au descoperit că suspecia de insecte parazite care transmite boala Lyme sunt mai atrase de această grupă sanguină.

Oamenii de știință de la Universitatea Masaryk din Brno au luat, pe lamele, mici probe de sânge din toate grupele (A, B, AB și 0), apoi au pus lângă ele un exemplar de căpușă de oaie (specia Ixodes ricinus).

Experimentul a fost repetat de sute de ori, pentru acuratețe. În 36% dintre cazuri – cele mai multe – căpușele s-au îndreptat spre lamelele cu picătura de sânge din grupa A, în timp ce în doar 15% din teste – cele mai puține – spre cele cu grupa B.

„Studiul demonstrează că grupa sanguină poate fi unul dintre factorii determinanți în hrănirea acestui tip de căpușă, informație care poate fi folosită pentru reducerea riscurilor de îmbolnăvire cu boala Lyme.

Persoanele care au grupa sanguină A trebuie să ia măsuri suplimentare de protecție”, a arătat cercetătorul principal Dr Alena Zakovska, citat de DailyMailOnline.