Evenimentul Zilei > Justitie > CĂPȘUNARII VEDETE, reținuți de DIICOT pentru TRAFIC DE PERSOANE
CĂPȘUNARII VEDETE, reținuți de DIICOT pentru TRAFIC DE PERSOANE

CĂPȘUNARII VEDETE, reținuți de DIICOT pentru TRAFIC DE PERSOANE

Doi dintre cei mai cunoscuți cultivatori de căpșuni din România, ajunși vedete la diferite posturi de televiziune, au fost reținuți de procurorii DIICOT, pentru trafic de persoane. Polițiștii de la criminalitate organizată au efectuat patru percheziții în cadrul unei anchete în urma căreia a ieșit la iveală că fermierii din comuna Băleni, județul Galați, s-au îmbogățit de pe urma comisioanelor încasate de la nevoiașii pe care i-au trimis, timp de șapte ani, la muncă, în Italia.

Doi gălățeni, cultivator de căpșuni, au devenit adevărate vedete după ce televiziunile centrale au realizat reportaje cu fermele pe care le dețin, în comuna Băleni. Frații Iulian și Titi Spînu se lăudau că au muncit în Italia, ca și căpșunari, de unde s-au întors, în anul 2009 și au dezvoltat cea mai mare fermă de pe raza județului.

DIICOT și Poliția Română transmit că exact din anul 2009 și până în anul 2016, cei doi s-au ocupat de trafic de persoane. Mai exact, au racolat peste o sută de conaționali de ai noștri cărora le spunea că le asigură locuri de muncă, în Italia, cu un salariu de 1000 de euro pe lună. Anchetatorii susțin că Iulian și Titi Spînu îi ademeneau pe români pentru a munci la diverse ferme agricole de pe teritoriul Italiei, fiindu-le prezentate cu totul alte condiţii decât cele reale, referitoare la cazare, durata legală a zilei de muncă etc.

Practic, după ce îi transportau în Italia, muncitorii români erau exploatați de fermierii italieni, neavând posibilitatea de a pleca benevol de la locurile de muncă respective, neavând posibilitatea unui contact direct cu angajatorii la care lucrau, din cauza necunoaşterii limbii italiene şi a supravegherii continue exercitate asupra lor. De la fiecare victim, cei doi frați  încasau suma de 150 de euro lunar, pentru întreaga întreaga perioadă în care victimele lucrau în Italia, drept comision pentru faptul că le-a fost găsit un loc de muncă. În acest mod,  Iulian și Titi Spînu au obținut peste 100.000 de euro.

Cei doi „fermieri de succes” au fost reținuți, miercuri, după ce procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Galaţi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi au efectuat patru percheziţii domiciliare la locuinţa lor și a altor doi complici, din comuna Băleni.

 Dosarul a fost înaintat Tribunalului Galaţi cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive, pentru o durată de 30 de zile. Cei doi complici sunt căutați de autorități deoarece se sustrag urmăririi penale, transmite DIICOT.

Acţiunea a fost desfăşurată cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Galaţi.

Cel mai mare producător de căpșuni

În anul 2015, DigiTV îl prezenta pe Iulian Spînu drept cel mai mare producător de căpșuni din județul Galați. Despre gălățean, televiziunea de știri preciza: „Iulian Spânu are 40 de ani, iar 10 dintre ei şi i-a petrecut în Italia la cules de căpşuni. Cu experienţa şi cu banii adunaţi acolo, în 2009, s-a decis să revină în ţară şi să pună pe picioare o afacere a lui. A început cu un solar de probă, cu răsaduri aduse din Italia. Acum a ajuns să cultive căpşuni pe o suprafaţă de peste trei hectare şi este cel mai mare producător de căpşuni din judeţul Galaţi”.

 

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: