Evenimentul Zilei > Actualitate > Capitala Culturala Europeana a tras cortina
Capitala Culturala Europeana a tras cortina

Capitala Culturala Europeana a tras cortina

La inceput de 2008, Sibiul isi face bilantul. Dupa mai mult de 2.000 de evenimente culturale, viata culturala sibiana intra intr-o altfel de normalitate, cu evenimente mai putine, dar mai alese.

Sub umbrela larga a programului „Sibiu, Capitala Culturala Europeana 2007”, au fost prezentate 337 de proiecte, insumand 2.062 de evenimente din diferite genuri artistice. Parteneriatul special cu Luxemburg s-a materializat in 40 de proiecte comune.

Finantari de 13,4 milioane de euro

Numarul operatorilor culturali care au propus proiecte a fost de 301, diferite institutii de cultura, de la cele publice pana la centre culturale, ONG-uri sau chiar persoane fizice.

Pentru proiectele culturale, finantarile s-au ridicat la 13,4 milioane euro. Din acestia, mai mult de trei sferturi, 8,2 milioane euro, au venit de la Primaria Municipiului Sibiu. Ministerul Culturii a contribuit cu 3,4 milioane de euro, iar Comisia Europeana cu 1,4 milioane euro. Au mai contribuit Consiliul Judetean si Asociatia Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007.

Marele castig, spun organizatorii, este vizibilitatea sporita. „Orasul a ajuns intr-un timp foarte scurt celebru, poate cel mai cunoscut oras din Romania, dupa capitala tarii. Desi, la prima vedere, acest statut pare doar un titlu onorific, investitiile in infrastructura orasului realizate pentru anul 2007 sunt investitii ce vor fi continuate”, au declarat reprezentantii Biroului Sibiu CCE 2007.

De doua ori mai multi turisti

Alte beneficii vin in privinta turismului. Ultimele statistici arata ca numarul turistilor pana la inceputul lunii decembrie este de 700.000, o dublare fata de 2006 si o triplare fata de 2005. Turistii straini reprezinta 40a din total.

Printre castigurile materiale se numara si controversatul cort multifunctional, care va gazdui in continuare evenimente, cele doua scene care raman la Sibiu, precum si pianul, care i-a fost cedat Filarmonicii de Ministerul Culturii.

CALITATE

Publicul, mai pretentios

Primarul Klaus Johannis apreciaza anul 2007 ca fiind unul „exceptional”. Edilul spune ca vor continua evenimentele culturale.

„Sibienii s-au obisnuit de mai multi ani cu evenimente de calitate in centrul orasului. Intentionez sa organizam si in viitor evenimente, pentru a serba impreuna anumite momente. Toate institutiile au inteles ca trebuie calitate, nu cantitate. Publicul a devenit mai pretentios”, a declarat ieri primarul Johannis.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.