Odata cu cresterea sperantei de viata, numarul bolnavilor care sufera de diverse forme de cancer s-a marit alarmant.
Medicii vor diagnostica in fiecare an cu trei sute de mii de cazuri de cancer mai mult decat pana acum, din cauza populatiei tot mai imbatranite a Europei, arata Reuters. An de an, statisticile arata cifre in crestere: daca in 2005 erau diagnosticati 2,9 milioane de europeni afectati de cancer, in 2006 au fost inregistrati 3,2 milioane de bolnavi.
Tutunul si alimentia, principalii factori de risc
Dintre toate tipurile de cancer, cele mai multe victime, aproximativ 340.000, le face cel de plamani, cauzat in mare parte de fumat. Dupa cancerul de plamani urmeaza cel colorectal (acesta are legatura si cu alimentia dezechilibrata, puternic condimentata ori cu mancarea de tip fast-food), cel de san si cel de stomac.
„Cancerul ramane cea mai importanta problema de sanatate in Europa, iar imbatranirea populatiei cu siguranta va spori numarul de cazuri”, confirma profesorul Peter Boyle, directorul Agentiei pentru Cercetarea Cancerului din Lyon (Franta).
Populatia din 25 de tari europene va ramane constanta (cifra este de aproximativ 500 de milioane), dar pana in anul 2015 proportia celor trecuti de 65 de ani va creste cu 22%, iar a celor de peste 80 de ani, cu 50%.
Multi bolnavi in Europa Centrala si de Est
Cancerul este o afectiune frecventa in cazul varstnicilor, mai ales cand vine vorba despre persoane fumatoare, care s-au expus mult timp poluarii, au avut un ritm de viata dezechilibrat si o alimentatie dezordonata. „Cu cat trece timpul, cu atat creste si riscul de a dezvolta cancer”, a mai spus profesorul Boyle. El a atras atentia in special in ceea ce priveste Europa Centrala si de Est, unde statisticile arata o crestere a numarului de cazuri de cancer. „Curbele sunt ascendente”, a specificat Boyle, avertizand totodata asupra numarului mare de fumatori din aceste tari, tutunul fiind in stransa legatura cu aparitia afectiunilor oncologice.
Boyle este de parere ca numarul deceselor provocate de cancere ar putea sa scada cu 30-40 de procente daca europenii ar renunta la fumat, de aceea, a adaugat specialistul, „ar trebui sa se acorde mare atentie politicilor antitutun”.
Cancerul colorectal este a doua mare problema, fiind pe locul doi la numarul de decese. Pentru combaterea acestuia, pe langa o supraveghere mai atenta a alimentatiei, se impun mai multe programe de screening (controale de rutina), fiindca boala poate fi vindecata atunci cand se descopera in stadii incipiente.
In ceea ce priveste cancerul la san, este unul dintre tipurile de neoplasme cel mai frecvent diagnosticate, si asta datorita utilizarii crescute a mamografelor. Aceste investigatii au facilitat depistarea rapida a neoplasmelor mamare, dar numarul celor care au murit din cauza acestor afectiuni se mentine in crestere: de la 130.000 de decese in 2004 s-a ajuns la 131.900 in 2006.
In Romania
Aproape 20% din decese, cauzate de cancer
In 2005, din cele peste 260.000 de decese inregistrate la Centrul de Calcul si Statistica al Ministerului Sanatatii, aproape 45.000 au fost cauzate de tumori maligne. Ca si in alte tari europene, si la noi cancerul pulmonar este in top. Din ultimele statistici reiese ca au fost diagnosticati intr-un an peste 7.800 de cancere pulmonare, aproape 6.000 de bolnavi cu neoplasm la san. Peste 5.300 au avut cancer colorectal.