Multi dintre romanii suferinzi de cancer la plamani afla de existenta bolii in stadiul 4, foarte avansat, cand sansele de supravietuire sunt minime, se aratã intr-un studiu GfK Onco Monitor.

Inainte de raspandirea viciului de a fuma, cazurile de cancer la plamani erau rare. Astazi, fumatul este „vinovat" pentru moartea a noua din zece pacienti bolnavi de cancer pulmonar.

Tigarile nu doar ca sunt pline de substante cancerigene, ci dispun si de capacitatea de a „dezarma" sistemul natural de protectia a sistemului pulmonar. Cilia bronhiilor, micile ramuri ale sistemului respirator, au rolul de a proteja plamanii de toxine, de bacterii, de virusuri. Insa, fumatul obstructioneaza activitatea acestor structuri, fapt care faciliteaza rapida acumulare a toxinelor in plamani.

Simptomele cancerului pulmonar

Din pacate, cancerul pulmonar este un „ucigas tacut". Abia in stadiile avansate apar simptome cu adevarat tulburatoare care ar determina pe oricine sa se duca la medic. Intre timp, principalele simptome sunt prezenta tusei care nu dispare, dureri in piept, mai ales la inspiratii adanci, respiratie ingreunata si intretaiata, oboseala continua care se tot accentueaza, pneumonii sau bronsite repetate, precum si tuse flegmatica insangerata.

De altfel, mortalitatea ridicata a suferinzilor de cancer pulmonar este generata si de faptul ca diagnosticarea este, adesea, tardiva, simptomele acestul tip de cancer fiind, deseori, confundate cu cele ale unei raceli.

Continuarea pe Lyla.ro