Evenimentul Zilei > Actualitate > Cancerul care ne omoară copiii. România, în topul rușinii la nivel european
Cancerul care ne omoară copiii. România, în topul rușinii la nivel european

Cancerul care ne omoară copiii. România, în topul rușinii la nivel european

România nu se află în topul țărilor din Uniunea Europeană, la capitolul supraviețuirii copiilor care sunt diagnosticați cu cancer.

În țara noastră, rata de supraviețuire în cazul copiilor diagnosticați cu cancer este de 69.1 la sută, în timp ce în vestul Europei, acest procent ajunge la 80 la sută. În România nu există centre de radioterapie care să ofere copiilor bolnavi o șansă de vindecare.

Realitatea.net a prezentat cazul unui băiat de zece ani, diagnosticat cu tumoare cerebrală. Copilul a fost evaluat de medicii români care, însă, nu și-au putut da seama de ce are tulburări de echilibru. Familia a mers la Atena, unde medicii greci au pus diagnosticul de tumoră cerebrală, în baza unui examen RMN. Mama copilului a povesti că tumora a crescut în diametru, și că de mai bine de câțiva ani, copilul se luptă pentru viața lui.

Specialiștii susțin că procentul mic al ratei de supraviețuire a copiilor bolnavi de cancer, se datorează fazei în care este depistată boala dar și lipsei de interes a statului, respectiv a Ministerul Sănătății pentru dotarea unor centre medicale cu aparatură de ultimă oră.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a declarat că la capitolul radioterapie, România nu stă foarte bine. Totuși, a mai spus ministrul, a fost demarat un program de finanțare cu Banca Mondială, prin care unele centre medicale au început să fie dotate cu aparatură de radioterapie.