Evenimentul Zilei > Actualitate > ALRTĂ la NIVEL NAȚIONAL. BOALA CRUNTĂ care a EXPLODAT în România. MII de OAMENI își PIERD VIAȚA
ALRTĂ la NIVEL NAȚIONAL. BOALA CRUNTĂ care a EXPLODAT în România. MII de OAMENI își PIERD VIAȚA

ALRTĂ la NIVEL NAȚIONAL. BOALA CRUNTĂ care a EXPLODAT în România. MII de OAMENI își PIERD VIAȚA

Cancerul de prostată este cea de-a treia cauză de deces în rândul bărbaţilor, după cancerul pulmonar şi cel colorectal. Din cauza acesti boli, anual, aproximativ 2000 de bărbaţi români îşi pierd viaţa ca urmare a acestei afecţiuni.

Boala avansează lent, iar evoluția sa este influențată de concentrația de testosteron (hormon masculin) din corp. Aceasta determină dezvoltarea celulelor canceroase şi evoluția (progresia) bolii: de la stadiu localizat (stadiul I), la local avansat (stadiile II şi III), către stadiul metastatic și metastatic rezistent la castrare (stadiul IV).

Alegerea tratamentului adecvat depinde de mai mulţi factori, printre care stadiul bolii, potențialele afecțiuni asociate, vârsta pacientului, eventualele opțiuni terapeutice anterioare şi nu în ultimul rând preferinţele pacientului. Astfel, pentru stadiile I şi II ale bolii, în funcţie de cât de accelerată este evoluţia cancerului de prostată, medicul oncolog poate recomanda monitorizarea stării de sănătate a pacientului prin vizite medicale regulate, iar eventuala inițiere a tratamentului va lua în calcul atât potențialele beneficii ale terapiei cât şi modul în care aceasta poate menține calitatea vieții pacientului.