Canada vrea să atingă obiectivul vechi al NATO: promite 2% pentru apărare
- Emma Cristescu
- 10 iunie 2025, 10:55

Canada îşi va creşte semnificativ cheltuielile de apărare pentru a atinge obiectivul NATO de 2% din PIB cu câţiva ani mai devreme decât era planificat, a declarat prim-ministrul Mark Carney.
Canada vrea să atingă obiectivul NATO
Prim-ministrul Canadei a declarat că această acţiune este necesară pentru a respinge ameninţările „înmulţite” din partea guvernelor ostile, a entităţilor teroriste şi a infractorilor cibernetici. El a recunoscut că ţara sa este „prea dependentă” de Statele Unite pentru apărare, adăugând că Washingtonul „îşi reduce contribuţia relativă la securitatea noastră colectivă”.

Mark Carney. Sursa foto: Captură de ecran Youtube
„Un nou imperialism amenință. Puteri medii trebuie să concureze pentru interese și atenție, știind că, dacă nu sunt la masă, sunt în meniu”, a spus Carney, repetând o frază des utilizată în discursurile sale înainte de a intra oficial în politică.
„Obiectivul nostru fundamental în toate acestea este să protejăm canadienii, nu să satisfacem contabilii NATO. Dar acum Statele Unite încep să-și monetizeze hegemonia, percepând taxe pentru accesul la piețele sale și reducând contribuția relativă la securitatea noastră colectivă.”, a adăugat el.
Rutte face presiuni
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a făcut presiuni pentru ca membrii să convină asupra unui nou obiectiv de cheltuieli de 3,5 % din PIB în cadrul unui summit care va avea loc la sfârşitul acestei luni.

Mark Rutte. Sursa foto: X
Mark Carney a declarat că lumea se află într-un „moment de răscruce” similar sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial. Acesta a afirmat că ţara sa trebuie să acţioneze în faţa unei Rusii şi a unei Chine agresive, precum şi a ameninţărilor la adresa securităţii arctice.
Carney acuză Washington
Carney a acuzat Washingtonul că încearcă să îşi „monetizeze hegemonia”, făcând accesul la piaţa sa mai costisitor. Canada a cheltuit 1,4% din PIB-ul său pentru apărare în 2024. PIB înseamnă produs intern brut şi este o măsură a întregii activităţi economice a companiilor, guvernelor şi oamenilor dintr-o ţară, potrivit BBC.