“Încălcarea de către Rusia a dreptului internaţional prin invadarea Crimeei şi anexarea Donbasului şi continuarea stării de război în această regiune din estul Ucrainei, nu ne lasă de ales, de aceea,  a fost exclusă din grupul de opt ţări cele mai industrializate”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă ministrul canadian al Afacerilor Externe. “Nu susţinem ideea ca Rusia să fie reinvitată”, a declarat ea jurnaliştilor.
Ministrul a vorbit în ajunul plecării premierului Justin Trudeau la Biaritz (sud-vestl Franţei), unde are loc în acest weekend summitul G7 (Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Italia, Japonia şi Regatul Unit). Un adversar aprig al regimului Vladimir Putin, Freeland a lăsat uşa deschisă unei posibile reabilitări ruseşti.

”Toţi vor fi fericiţi să invite Rusia pentru a fi din nou membru al acestui grup select, după ce va pleca din Crimeea şi Donbas (regiune în estul Ucrainei), este foarte simplu”, a spus ministrul făcând referire la aceste două regiuni din Ucraina, a căror anexare de către Moscova nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea inernaţională.
Poziţia canadiană se alătură celei a Franţei
Miercuri, preşedintele Emmanuel Macron a declarat: “Trebuie găsită o soluţie în legătură cu Ucraina în baza acordurilor de la  Minsk”.
Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat marţi că este favorabil revenirii Rusiei în formatul G8, spunând că “este o problemă totuşi sensibilă”, fără a menţiona o condiţie prealabilă, notează Le Figaro.