Evenimentul Zilei > International > Canada se opune categoric întoarcerii Rusiei în formatul G8
Canada se opune categoric întoarcerii Rusiei în formatul G8

Canada se opune categoric întoarcerii Rusiei în formatul G8

Canada se opune revenirii la G8 şi reîncadrarea Rusiei, până când Moscova nu va elibera teritoriile anexate din  estul  Ucrainei, a declarat şefa diplomaţiei canadiene, Christya Freeland.
„Încălcarea de către Rusia a dreptului internaţional prin invadarea Crimeei şi anexarea Donbasului şi continuarea stării de război în această regiune din estul Ucrainei, nu ne lasă de ales, de aceea,  a fost exclusă din grupul de opt ţări cele mai industrializate”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă ministrul canadian al Afacerilor Externe. „Nu susţinem ideea ca Rusia să fie reinvitată”, a declarat ea jurnaliştilor.
Ministrul a vorbit în ajunul plecării premierului Justin Trudeau la Biaritz (sud-vestl Franţei), unde are loc în acest weekend summitul G7 (Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Italia, Japonia şi Regatul Unit). Un adversar aprig al regimului Vladimir Putin, Freeland a lăsat uşa deschisă unei posibile reabilitări ruseşti.

”Toţi vor fi fericiţi să invite Rusia pentru a fi din nou membru al acestui grup select, după ce va pleca din Crimeea şi Donbas (regiune în estul Ucrainei), este foarte simplu”, a spus ministrul făcând referire la aceste două regiuni din Ucraina, a căror anexare de către Moscova nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea inernaţională.
Poziţia canadiană se alătură celei a Franţei
Miercuri, preşedintele Emmanuel Macron a declarat: „Trebuie găsită o soluţie în legătură cu Ucraina în baza acordurilor de la  Minsk”.
Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat marţi că este favorabil revenirii Rusiei în formatul G8, spunând că „este o problemă totuşi sensibilă”, fără a menţiona o condiţie prealabilă, notează Le Figaro.
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.