Evenimentul Zilei > Social > CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. „Derogări” la pastile noi pentru bolnavii fără alternativă
CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. „Derogări” la pastile noi pentru bolnavii fără alternativă

CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. „Derogări” la pastile noi pentru bolnavii fără alternativă

Ministrul Sănătăţii le promite bolnavilor că va rezolva în curând problema medicamentelor inovative, iar orice tratament care se dovedeşte inutil nu va mai fi decontat, după modelul occidental.

După ce a decis să anuleze vechiul ordin al predecesorului său, Eugen Nicolăescu, care păstra pe listele de compensate inclusiv medicamentele vechi, Nicolae Bănicioiu a decis să implementeze un nou sistem de evaluare prin care vor trece toate medicamentele, atât cele care erau deja decontate, cât şi cele peste 130 de molecule inovative care ar fi trebuit să intre pe compensare de la 1 iunie. Noutatea e că orice medicament ce se dovedeşte ineficient va ieşi de pe listă.

Evaluări pentru orice tratament

"Ştiu că aşteptarea bolnavilor a ajuns la cote nebănuite, anul acesta însă reuşim să aplicăm acest mecanism european de evaluare, astfel încât atunci când un medicament îşi dovedeşte inutilitatea terapeutică, este delistat. Aşa e normal, însă la noi nu s-a întâmplat asta până acum", a declarat ministrul Sănătăţii, în cadrul unei emisiuni la B1 TV. Băniciou a mai susţinut că noul sistem va fi şi sustenabil financiar.

Primul pas a fost decontarea, de la 1 iulie, a 17 medicamente-orfane, care nu au alternativă terapeutică, destinate tratării leucemiilor, epilesiei sau altor boli rare.

Soluţia pentru evitarea proceselor

Rămân însă peste 150 de bonavi, care suferă de anumite forme de cancer de piele şi artrită, care nu sunt acoperiti. Pentru a nu se mai ajunge la alte procese cu statul, oficialii caută soluţii pentru a le asigura tratamentul mai devreme. "Pentru aceşti bolnavi urmează să semnăm un protocol cu Ministerul Sănătăţii, care se angajează să le asigure tratamentul, înainte de definitivarea listei. Medicamentele de care au ei nevoie au mai fost evaluate, pacienţii demonstrează prin teste genetice că sunt singurele lor soluţii terapeutice", ne-a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor cu Cancer. Şapte pacienţi au câştigat deja în instanţă tratamentul salvator, iar Casa de Sănătate promite că, săptămâna viitoare, vor avea medicamentele.