Evenimentul Zilei > Actualitate > Campania împotriva violatorilor din Vaslui SERVEŞTE JUSTIŢIA? DEZBATERE EVZ
Campania împotriva violatorilor din Vaslui SERVEŞTE JUSTIŢIA? DEZBATERE EVZ

Campania împotriva violatorilor din Vaslui SERVEŞTE JUSTIŢIA? DEZBATERE EVZ

Cazul celor şapte bărbaţi din Vaslui care au violat o fată de 18 ani până au lăsat-o în stare de inconştienţă a revoltat toată ţara. În ultima perioadă, pe reţelele de socializare circulă o petiţie online prin care se cere arestarea celor 7 violatori. În numai câteva zile, s-au strâns peste 145.000 de semnături prin care se cere ca cei 7 violatori să fie judecaţi în stare de arest.

Cazul care a îngrozit întreaga ţară s-a produs în toamna anului trecut. Proveniți din familii mai înstărite, cei șapte tineri au încercat inițial să plătească fata pentru a-și retrage plângerea de la poliție. După ce au fost refuzați categoric de familia victimei, Burada Silviu (21 ani), Avădanei Silviu (22 ani), Bolboceanu Petrică (23 ani), Burlacu Paul Andrei (28 ani), Surleac Ioan (20 ani), Rotaru Alin Dumitru (18 ani) şi Boicu Ionuţ Bogdan (21 ani) au fost arestați pe 12 noiembrie 2014. Pe 19 iunie 2015, judecătorii au decis ca inculpații să fie judecați sub control judiciar, lucru care a produs o imensă nemulţumire în rândul opiniei publice.

Membru în Consiliul Superior al Magistraturii, judecătorul Cristian Dănileţ consideră că justiţia nu se poate face pe reţelele de socializare. “Petiţiile online nu au nicio valoare juridică, adică ele însele nu vor determina producerea vreunei consecinţe în sensul dorit de petiţionari”, spune Danileţ într-o postare pe blogul personal. Potrivit Asociaţiei pentru Implementare Democraţiei (AID), Consiliul Superior al Magistraturii va face verificări pentru a stabili circumstanţele în care au fost verificaţi cei şapte violatori. În luna iunie 2015, inculpații au fost eliberaţi sub control judiciar, printre argumentele invocate de magistrați pentru această măsură fiind faptul că autorii faptei nu au antecedente penale.

E o simplă vânătoare de vrăjitoare?
Se pare nu toată lumea este de acord cu această campanie de pe reţelele de socializare împotriva celor 7 violatori din Vaslui. Există deja postări pe Facebook oameni care critică această campanie de pe reţelele de socializare îndreptată împotriva celor şapte bărbaţi din Vaslui.