Evenimentul Zilei > Politica > Camera Deputaților a adoptat proiectul care interzice folosirea animalelor în circuri
Camera Deputaților a adoptat proiectul care interzice folosirea animalelor în circuri

Camera Deputaților a adoptat proiectul care interzice folosirea animalelor în circuri

Proiectul de lege privind interzicerea folosirii animalelor în circuri, exceptând câinii, caii, delfinii și unele păsări exotice, a fost adoptat , astăzi, de Camera Deputaților.

Deputații au adoptat proiectul cu 201 voturi „pentru”, 7 „împotrivă” şi 58 de abţineri.

Proiectul a fost iniţiat de fostul deputat Remus Cernea şi a fost modificat în comisiile de specialitate juridică şi pentru agricultură.

Se interzice folosirea animalelor aparţinând sub-încrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare, se arată în textul adoptat.

De la aceste prevederi fac excepţie caii, câinii, unele specii de păsări exotice granivore şi animalele folosite în delfinarii, acvarii. Caii, câinii şi animalele de rentă pot participa la concursuri, târguri, competiţii şi expoziţii de profil organizate şi autorizate conform legii, se mai precizează în textul adoptat.

De asemenea, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă şi folosirea animalelor aparţinând sub-încrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare.

Animalele aparţinând sub-încrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, aflate în responsabilitatea unor instituţii publice sau private, vor fi relocate prin grija acestora, în rezervaţii, sanctuare sau grădini zoologice, în termen de cel mult 18 luni de la intrarea în vigoare legii. Planul de măsuri privind relocarea se prezintă Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor în termen de 12 luni de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, mai prevede proiectul.

For decizional în acest caz este Camera Deputaților.