Evenimentul Zilei > International > Calvarul unui marinar. Trăiește de 4 ani pe o navă abandonată: ”Vă rog să mă ajutați”
Calvarul unui marinar. Trăiește de 4 ani pe o navă abandonată: ”Vă rog să mă ajutați”

Calvarul unui marinar. Trăiește de 4 ani pe o navă abandonată: ”Vă rog să mă ajutați”

Un marinar trăiește de 4 ani pe o navă abandonată. Un Robinson Crusoe al vremurilor moderne, el nu poate părăsi nava în urma unui context nefericit.

De 4 ani, un bărbat tânăr, Mohammed Aisha, are drept casă o navă cargo abandonată în Egipt. În ultimele luni, a fost complet singur aici, relatează BBC, citată de Digi 24. Numărul navelor abandonate este în creștere, conform Lloyd’s List, context care a lăsat navigatorii în situații disperate.

Mohammed înoată des până la țărm pentru apă și mâncare

„Sunt ofițer al navei MV Aman. Sunt la bordul navei din mai 2017. Trebuie să înot până la țărm odată la 2-3 zile ca să-mi încarc telefonul și să-mi cumpăr apă și mâncare. Vă rog să mă ajutați”, este mesajul lui Mohammed Aisha, potrivit BBC.

Nava lui a fost reținută în 2017 din cauza expirării certificatelor și echipamentelor de securitate. Un tribunal din Egipt l-a desemnat paznic legal al navei. El spune că a semnat ordinul fără să știe ce înseamnă acest lucru. De atunci, nava a fost abandonată la țărm. Nu are curent electric. Autoritățile portuare i-au confiscat pașaportul sirian. Practic nu poate pleca din Egipt înainte ca nava să fie vândută sau să-și găsească un înlocuitor.

Așa arată iadul: „E plin de rozătoare. Nu vezi nimic, nu auzi nimic”

„E ca și cum ai sta singur într-o închisoare timp de 4 ani”, a declarat el pentru BBC într-un apel video. „E plin de rozătoare, uneori sunt multe insecte – muște, țânțar. Nu vezi nimic, nu auzi nimic”, mărturisește Mohammed Aisha. Cel mai mult îi lipsește familia. „Mi-am pierdut mama acum doi ani, nu o să mă mai vadă niciodată din cauza acestei nave blestemate. Nu vreau decât să merg acasă, la familia mea”, spune bărbatul.

Tot mai multe nave sunt abandonate în ultima vreme. Sunt peste 250 de cazuri în toată lumea. Dar situația lui Mohammed este mai gravă decât în majoritatea cazurilor.

Sindicatele din transporturi cer soluționarea urgentă a cazului

„E o situație nedreaptă, nimeni nu poate accepta așa ceva. Mohammed a fost uitat la bord? Proprietarul a abandonat nava, asta a fost decizia lui. Tribunalul din Egipt l-a numit pe Mohammed paznic legal. E singur la bord, fără apă și fără electricitate”, spune Mohamed Arrachedi, reprezentant al Federației internaționale a angajaților din transporturi.

Pe de altă parte, proprietarul navei spune că a încercat să-l ajute pe Mohammed. „Nu pot forța un judecător să renunțe la decizia de a numi un paznic legal. Și nu am găsit pe nimeni de pe planeta asta care să-l înlocuiască, deși am încercat”, a spus un reprezentant al companiei Tylos Shipping and Marine Services. „Cred că după ce a semnat ordinul, e pe cont propriu”, a adăugat acesta.

Sursa foto: captură BBC

Citește și Mii de marinari români blocați pe mări și oceane. Pandemia paralizează transporturile navale.html