Calin Popescu-Tariceanu, complicele lui Morega

Calin Popescu-Tariceanu, complicele lui Morega

Premierul si baronul de Gorj au pus la cale, la sediul guvernului, demiterea unui inalt functionar public incomod pentru Dan Ilie Morega.

Intr-o intalnire la sediul guvernului, ce a avut loc luna trecuta, premierul Calin Popescu-Tariceanu si baronul liberal Dan Ilie Morega au discutat demiterea unui inalt functionar public. Vizat este Adrian Gorun, secretar general in Ministerul Educatiei si rector al Universitatii „Constantin Brancusi” din Gorj.

Informatiile despre intalnirea in urma careia s-a decis inlaturarea lui Gorun au iesit la iveala dintr-o scrisoare trimisa  de filiala din Gorj premierului Tariceanu si ministrului educatiei Cristian Adomnitei.

Din act reiese ca Morega si Tariceanu s-au intalnit pe 19 iunie la Palatul Victoria pentru a discuta chestiuni de partid, si nu la sediul PNL. Atunci ar fi decis, potrivit actului, inlaturarea lui Adrian Gorun din ambele pozitii pe care le ocupa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Contactat de EVZ, Dan Ilie Morega a negat ca ar fi avut o astfel de intalnire. „N-am fost la nicio intalnire. Nu ma interogati dumneavoastra pe mine despre problemele interne ale partidului”, ne-a declarat Morega, refuzand sa continue dialogul.

Un alt participant la intalnire, deputatul conservator Pantelimon Manta, a confirmat ca acea intalnire a avut loc. Desi Adrian Gorun nu este membru de partid si este inalt functionar public, pozitie ocupata prin concurs, si nu prin numire politica, Biroul Politic Teritorial PNL Gorj s-a intrunit pentru a-i decide soarta.

Hotararea din teritoriu a consfintit, practic, decizia luata de insusi premierul Tariceanu la centru. „Biroul Politic Teritorial al PNL Gorj a votat in unanimitate inlocuirea lui Adrian Gorun conform celor stabilite cu ocazia intalnirii (n.r. - dintre Morega si Tariceanu), in doua faze”, precizeaza documentul semnat si stampilat de Dan Ilie Morega.

Inalt functionar, tratat ca membru de partid

Determinarea baronului de Gorj de a-l inlatura pe Adrian Gorun din functiile detinute reiese din cele doua „etape” sugerate in actul trimis lui Tariceanu si Adomnitei.

Fazele mentionate de document sunt „invocarea incompatibilitatii si a conflictului de interese pentru functia de rector si obligarea acestuia sa-si dea demisia”, pe de-o parte, si „trecerea acestuia din functia de secretar general al MECT intr-o alta functie de inalt functionar public in afara MECT si a judetului Gorj sau demiterea”.

Adrian Gorun respinge acuzatia de incompatibilitate intre pozitia sa de rector si cea de secretar general in minister si ii acuza pe liberalii gorjeni ca il trateaza ca pe un membru de partid.

„Nu sunt numit politic. Sunt inalt functionar public si nu pot fi numit de partid. Nu are nicio competenta, nici Morega, nici Biroul Politic, sa-mi solicite demiterea”, s-a aparat Gorun.

Rectorul sustine ca poate dovedi cu documente ca nu este in incompatibilitate, pentru ca a primit aviz favorabil de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici.

Adrian Gorun este tatal fostului presedinte al TNL Gorj, Horatiu Gorun, inlaturat de Morega din PNL in luna mai si devenit ulterior membru PLD. 

Migratie conditionata

La intalnirea de la Palatul Victoria dintre Morega si Tariceanu au luat parte si parlamentarii gorjeni Pantelimon Manta (PC) si Marcel Romanescu (PD), care, potrivit documentului, sunt pe cale sa migreze la PNL, dar pun conditii.

„Cu toate ca suntem pe punctul final de a-i aduce in PNL Gorj pe cei doi parlamentari Manta Panelimon (PC) si Marcel Romanescu (PD), acestia ezita pana la luarea masurilor discutate cu dumneavoastra la Palatul Victoria in data de 19.06.2007, cunoscand faptul ca ambii deputati sunt si cadre didactice”, se mentioneaza in document.

Contactat de EVZ, Pantelimon Manta a recunoscut ca a participat la o intalnire cu Tariceanu si Morega. Desi initial a admis ca intalnirea a avut loc la Palatul Victoria, deputatul conservator si-a schimat declaratia. Celalalt deputat al carui nume apare in docu-ment, Marcel Romanescu, de la PD a negat ca ar fi participat la intalnire.

Premierul Tariceanu a negat, prin biroul sau de presa, ca ar fi discutat cu Morega despre demiterea lui Adrian Gorun. Acesta a afirmat ca „orice speculatie privind subiectul discutat in cadrul intalnirii este falsa si tendentioasa”.

Grijuliu cu fostul partid

Morega plange un PSD-ist demis

Un alt repros adus lui Adrian Gorun este sprijinul acordat democratilor gorjeni prin inlocuirea unor membri PNL cu oameni ai PD. „Gorun Adrian s-a dovedit, in cei 2,5 ani de guvernare, un apropiat al PD si PLD, respectiv al lui Radu Berceanu si Mantog Ionel (liderul PD Gorj), incercand destabilizarea PNL Gorj”, acuza Morega.

Acesta se plange in documentul trimis lui Tariceanu ca Gorun a inlaturat un membru PSD din functia de prorector. „A demis abuziv prorectorii Vasile Popeanga (PSD) si Olaru Onisifor (PNL)”, se precizeaza in document. Interesant este faptul ca unul dintre cei „surghiuniti” de Gorun, si anume PNL-istul Olaru Onisifor, a fost suspendat din PNL Gorj pentru cinci luni chiar de Morega, in decembrie 2004.

Trecut de baron

Anchetat de DNA

„Evenimentul zilei” a dezvaluit luna trecuta ca institutiile de stat din Gorj, conduse de membri PNL, au primit cereri de sponsorizare in alb semnate de „baronul” Dan Ilie Morega, pe care urmau sa treaca doar suma. Documentele ajungeau la „descentralizate” gata semnate de Morega si stampilate cu parafa PNL Gorj.

Cotizatiile pentru partid de la institutiile statului l-au adus pe Dan Ilie Morega in mijlocul unui scandal declansat in luna martie. Atunci, Realitatea TV a facut publica o inregistrare audio a unei sedinte de partid. Din discutii reiese ca Morega ii chestiona pe sefii unor institutii si societati de stat in legatura cu anumite sume de bani restante catre partid.

Dupa scandalul iscat de difuzarea materialului, PNL si DNA au declansat fiecare cate o ancheta proprie. In timp ce colegii de partid ai lui Morega l-au gasit nevinovat si doar l-au suspendat pentru o luna, procurorii au fost de alta parere, iar la sfarsitul lunii aprilie au inceput urmarirea penala impotriva liderului PNL. Dan Ilie Morega, decorat de Nicolae Ceausescu inainte de ‘89, are un trecut politic bogat. Fost membru al PCR, Morega a trecut prin mai toate partidele postdecembriste, inclusiv PSD si PRM.