Evenimentul Zilei > Social > Calendar ortodox, 25 septembrie. Preacuvioasa Maica Eufrosina, fiica lui Pafnutie Egipteanul
Calendar ortodox, 25 septembrie. Preacuvioasa Maica Eufrosina, fiica lui Pafnutie Egipteanul

Calendar ortodox, 25 septembrie. Preacuvioasa Maica Eufrosina, fiica lui Pafnutie Egipteanul

În ziua de 25 septembrie, creștin ortodoxii o sărbătoresc pe Preacuvioasa Maica Eufrosina, fiica lui Pafnutie Egipteanul. Ea a trăit pe timpul Împăratului Teodosie cel Mic.

Sfânta Eufrosina a trăit pe timpul Împăratului Teodosie cel Mic. Ea a fugit pe ascuns din casa părintească, s-a schimbat pe sine, îmbrăcând haine bărbătești. Ulterior, ea a decis să se numească Smarald. După acestea, ea a mers la o mânăstire de bărbați, arătându-se ca un famen împărătesc. Sfânta și-a tuns și părul și se silea prin tot chipul să se ascundă, ca sa nu o afle Pafnutie, tatăl ei.

După ce și-a îndeplinit dorința, se chinuia și se ostenea cu rugăciuni neîncetate. A făcut acest lucru până când și-a uscat totul trupul sau gingaș femeiesc. În urma acestui lucru, toți frații mânăstirii se spăimântau și se minunau. Era un lucru minunat, să vadă cineva o femeie frumoasă, locuind în mijlocul monahilor. Prin urmare, așa a putut a străluci în mijlocul bărbaților cu virtuțile. Aceasta Eufrosina a rămas necunoscută, nu un an sau doi sau trei, ci vreme de treizeci si opt de ani, adică până la sfârșitul vieții sale.

Numai la sfârșitul vieții sale s-a arătat că era femeie, și nu bărbat. Pafnutie, tatăl ei, a mers odată la mănăstire, pe timpul în care era să moara cuvioasa. Atunci când l-a văzut, ea i-a zis  „O, tata!Și așa și-a dat duhul în mâinile lui Dumnezeu, bucurându-se și veselindu-se de bunătățile ce avea să le dobândească pentru nevoințele și ostenelile sale.

Pomenirea sfântului mucenic Pafnutie Egipteanul

Sfântul Martir Pafnutie a fost chemat din Egipt. În timpul persecuțiilor lui Diocletian (284-305), guvernatorul Adrian a poruncit ca Sfântul Pafnutie să fie adus înaintea lui. Deoarece sfântul nu i-a așteptat pe cei care l-au chemat, el s-a înfățișat înaintea guvernatorului pentru a mărturisi pe Hristos.

Dionisie si Callimachii au văzut puterea cu care Dumnezeu îl ținea pe mucenic neatins. Ulterior, ei au crezut în Hristos. Din cauza acestui lucru le-au fost tăiate capetele. După aceste cazne Sfântul Pafnutie a fost aruncat în închisoare.

După o vreme Sfântul Pafnutie a fost lăsat liber. El era nevătămat datorită grijii lui Hristos. Un creștin pe nume Nestorie l-a primit pe dânsul la sine. Acesta, împreună cu familia sa, au ajuns repede unii dintre cei mai râvnitori în credință. Astfel, într-un sfârșit au primit moartea cea mucenicească. Sfântul a fost aruncat de călăi într-un râu cu o piatră atârnată de gât. Cu toate acestea, minunea a făcut ca sfântul să se arate plutind la mal cu piatra. Sfântul mucenic a venit înaintea lui Diocletian. Împăratul a ordonat ca sfântul sa fie răstignit într-un smochin, informează calendarortodox.ro.