Preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, spune că luna viitoare va supune atenţiei consilierilor judeţeni un proiect de hotărâre referitor la înfiinţarea unei societăţi care să se ocupe exclusiv de gestionarea fenomenului câinilor. Vor fi create cel puţin cinci centre în care câinii fără stăpân vor fi găzduiţi, hrăniţi, trataţi, crotaliaţi şi marcaţi cu chip-uri. La noua societate vor lucra între 25 şi 30 de persoane.

1 milion de lei pentru a curăţa oraşul de câini

„Avem deja prevăzut în bugetul pe anul în curs un milion de lei special în acest scop. Este vorba de o sumă relativ mare pentru că trebuie să cumpărăm cinci sau şase maşini şi echipamente şi materiale sanitare. Vom începe cu inventarierea câinilor şi implantarea de chip-uri. Acţiunea se va derula şi în mediul rural. În momentul în care vom găsi pe stradă un câine care are stăpân, acesta va fi anunţat, iar dacă stăpânul nu vine să-l recupereze, după trei zile va fi pus să plătească toate cheltuielile de tratare, hrănire şi adăpostire a câinelui în cauză”, spune preşedintele CJ, Mircea Moloţ.

Câinii migrează de la sat la oraş

Acesta adaugă că patrupedele fără stăpân vor fi adăpostite în cele cinci centre, însă acest lucru nu va duce la majorări de taxe şi impozite. „Sper ca din luna martie să putem începe treaba efectiv. Cred că, la şase luni după ce vom începe, se va vedea o diferenţă pe străzile oraşelor. Avem nevoie de o strategie unitară, pentru că aceşti câini migrează foarte mult de la sat spre oraş şi între oraşe”, adaugă Moloţ.

Anunţul preşedintelui CJ Hunedoara vine la scurtă vreme după ce, luni, Primăria oraşului Hunedoara îşi anunţase intenţia de a le propune locuitorilor două variante, eutanasierea – pe de o parte, sau adăpostirea câinilor comunitari în schimbul unei taxe locale suplimentare. Moloţ precizează însă că la strategia CJ privind câinii se lucrează încă de la începutul anului trecut.