Evenimentul Zilei > Actualitate > „Câinii blânzi să rămână pe străzi, iar cei agresivi să fie ţinuţi în adăposturi”
„Câinii blânzi să rămână pe străzi, iar cei agresivi să fie ţinuţi în adăposturi”

„Câinii blânzi să rămână pe străzi, iar cei agresivi să fie ţinuţi în adăposturi”

ONG-urile propun ca maidanezii să fie triaţi, număraţi şi împărţiţi în două: patrupede blânde şi agresive. În plus, aceştia spun că ar trebui lăsaţi 10.000-15.000 de câini pe străzi ca să nu se înmulţească pisicile şi şobolanii.

Mai multe Asociaţii pentru protecţia animalelor au propus Municipalităţii să trieze patrupedele, să le numere, să le sterilizeze şi să le împartă în două categorii: câini blânzi şi câini agresivi. Potrivit ONG-urilor, soluţia adunării tuturor maidanezilor de pe stradă nu este viabilă pe motiv că autorităţile nu au suficenţi bani pentru a adăposti şi a îngrijii atâţia maidanezi câţi sunt pe străzile Capitalei.

Până una alta, autorităţile nu ştiu câţi câini comunitari sunt pe străzi, asta deşi instituţia care se ocupă de gestionarea lor a fost reorganizată acum şase luni, iar Consiliul General a doptat înfinţarea de centre de urgenţă pentru animale, de tip SMURD şi a dispus numărarea maidanezilor din vara anului trecut.

"Ne-am întâlnit marţi cu directorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor şi cu mai mulţi membrii ai Consiliului General al Capitalei. Nu s-a ajuns la nici o înţelegere. S-au propus mai multe soluţii şi sperăm să mai avem încă o întâlnire peste vreo două săptămâni. Ar trebui făcut un recesământ şi ar trebui sterilizaţi toţi cânii. Soluţia ca maidanezii să fie strânşi de pe străzi nu este viabilă. Pentru întreţinerea a 20.000 de câini ar trebui alocaţi lunar 33.000 de euro. Un calcul simplu arată că în trei luni ar trebui cheltuiţi un milion de euro", a explicat preşedintele Asociaţiei Cuţu-Cuţu.

Pe de altă parte, Primăria Capitalei susţine că închirerea unui adăpost din Fundulea, care are 14 hectare şi în care pot fi adăpostiţi 20.000 de câni, ar costa 8.000 de euro pe lună.

În ceea ce priveşte trierea maidanezilor, acesta a explicat că nu ar mai trebui lăsaţi pe domeniul public câinii care au muşcat pe cineva. "Aceştia trebuie duşi în adăposturi, iar o comisie de experţi ar trebui să stabiliescă de ce au muşcat", a mai explicat preşedinta Asociaţiei.

Potrivit reprezentanţilor Municipalităţii, ONG-urile vor fi invitate la o nouă întâlnire peste aproximativ două săptămâni.

CITIŢI ŞI: