Aceste decizii surprinzătoare au loc în momentul în care agenția spațială americană nu reușește să-și accelereze programul Artemis de revenire pe Lună în 2024, dată cerută de liderul de la Casa Albă, Donald Trump.

Doi înalți responsabili cu state vechi la NASA, în cadrul departamentului zborurilor spațiale locuite, au fost demiși din funcții, în momentul când NASA face eforturi să onoreze angajamentul lui Donald Trump cu privire la revenirea astronauților americani pe Lună, în 2024, notează Ouest-France.

Schimbarea cea mai importantă îl privește pe Bill Gerstenmaier, în vârstă de 64 de ani care lucrează pentru NASA din 1977. Specialist reputat, Gerstenmaier era, de 14 ani, responsabil cu misiunile locuite ale explorării spațiale americane.

Directorul NASA, Jim Bridenstine, a fost cel care a anunțat demisia lui Bill Gerstenmaier, într-o notă internă, precizând că acesta va fi înlocuit, cu titlu interimar, de Ken Bowersox, fost astronaut american.

Pe de altă parte, Bill Hill, administrator adjunct asociat care se afla sub ordinele lui Gerstenmaier a fost mutat într-un alt post.

Casa Albă nu-și ascunde în ultima vreme nemulțumirea față de ritmul eforturilor făcute de Casa Albă pentru revenirea pe Lună, mai ales în ceea ce privește Space Launch System (SLS), lansator spațial al cărui program este întârziat și al cărui prim zbor este prevăzut în 2020.

Vicepreședintele american Mike Pence a cerut, în martie, NASA să facă eforturi astfel încât revenirea astronauților americani pe Lună să se facă efectiv în cinci ani, și să-și reorganizeze în acest sens structura.

Dacă NASA nu se află la ora actuală în măsura să garanteze aterizarea astronauților pe Lună în cinci ani, trebuie să-i schimbăm organizarea, și nu misiunea”, a amenințat Pence, într-un discurs pronunțat în fața National Space Council.