Bush a anuntat noua stategie pentru Irak

Bush a anuntat noua stategie pentru Irak

George W Bush a recunoscut greselile de strategie de pana acum, pe care si le-a asumat in totalitate.  Presedintele american a mentionat insa ca erorile au fost inregistrate si din cauza efectivelor reduse ale trupelor irakiene, incapabile sa mentina siguranta in tara.

"Al - Qaida este inca activa" a declarat Bush, care vede in capturarea conducatorilor acestei grupari unul din cele mai importante elemente ale noii strategii.

Asa cum se astepta, Bush a cerut sporirea trupelor americane in Irak cu peste 20.000 de soldati, dintre care 17.500 vor fi detasati la Bagdad. Liderul de la Casa Alba a admis insa ca "noua strategie nu elimina complet riscul atacurilor cu bomba".

Din punct de vedere economic, Bush a hotarat ca Statele Unite sa aloce 10 milioane de dolari pentru proiectele de infrastructura si pentru crearea de noi locuri de munca. De asemenea, in Irak se vor deplasa si numerosi experti civili pentru a superviza procesul de reconstructie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Profitand de faptul ca detin majoritatea in Congresul SUA, democratii incearca sa blocheze planurile prezidentiale printr-o actiune a Congresului. Partidul Democrat va incerca sa blocheze fondurile necesare pentru continuarea razboiului.

In timp ce presedintele american prezenta noile planuri, ziaristii de la "The Telegraph" au sustinut ca au intrat in posesia unui plan de retragere a trupelor britanice din Irak, potrivit caruia circa 3000 de soldati din cei 7.200 detasati de Marea Britanie in regiune se vor intoarce acasa. Anuntul a fost insa dezmintit de oficiali apropiati prim - ministrului Tony Blair, care au precizat ca retragerea trupelor se va face numai atunci cand se va constata ca fortele irakiene pot face fata singure evenimentelor din Irak.