Bursa îşi schimbă indicele de referinţă

Bursa îşi schimbă indicele de referinţă

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va lansa marţi un nou indice bursier, denumit BET-BK (Bucharest Exchange Trading Benchmark Index).

Indicele BET-BK este calculat ca un indice de preţ ponderat cu capitalizarea free-float-ului (cota de acţiuni tranzacţionate liber) celor mai tranzacţionate societăţi listate pe piaţa reglementată a BVB.

Nevoia unui astfel de indice a fost identificată de către fondurile mutuale active în România, cu sprijinul Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România, în vederea utilizării BET-BK ca indice de referinţă.

Diferenţa faţă de BET-XT, indicele cel mai apropiat ca structură, constă în includerea companiilor străine listate la BVB, precum şi includerea unui factor de lichiditate, care ia în calcul ponderea valorii tranzacţiilor realizate cu un anumit simbol în valoarea totală a tranzacţiilor într-un intervalul de timp (o lună, 3 luni, 6 luni, 9 luni, 12 luni).

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, ponderea maximă a unei societăţi în cadrul indicelui nu poate depăşi 10% din capitalizarea acestuia, ponderea maximă a unui grup de societăţi în cadrul indicelui nu poate depăşi 20% din capitalizarea acestuia, iar suma ponderilor societăţilor/grupurilor de societăţi ce depăşesc 5% din capitalizarea indicelui nu va putea trece de pragul de 40% din capitalizarea acestuia.