Evenimentul Zilei > International > Bulgarii au extrădat în SUA pe unul din cei mai căutați hackeri ruși
Bulgarii au extrădat în SUA pe unul din  cei mai căutați hackeri ruși

Bulgarii au extrădat în SUA pe unul din cei mai căutați hackeri ruși

Bulgaria a extrădat în Statele Unite un hacker rus care fusese inculpat de un tribunal american pentru ”o fraudă informatică vastă şi complexă”, a anunţat sâmbătă ambasada rusă la Washington, conform France Presse. Prejudiciul calculat de americani se ridică la 29 de milioane de dolari.

Aleksandr Jukov a fost extrădat de vineri şi este deja încarcerat într-o închisoare din Brooklyn, la New York. ”Angajaţi ai consulatului general (rus) din New York îl vor vizita în închisoare în curând”, au transmis reprezentanții ambasadei. Potrivit France Presse, Jukov face parte dintr-un grup de opt persoane, alături de alți cinci ruşi şi doi kazahi, care a creat sisteme complexe de reclame online false ce au provocat pagube de zeci de milioane de dolari mai multor companii. Grupul e urmărit penal pentru fraudă electronică, intruziune informatică, furt de identitate în formă agravată şi spălare de bani.
Trei dintre ei au fost arestaţi în străinătate, dar ceilalţi sunt încă în libertate. Jukov, originar din Sankt Petersburg, a fost arestat în noiembrie în Bulgaria unde trăia din 2010.
Potrivit autorităţilor, unul dintre dispozitivele hackerilor – instalat între 2014 şi 2016 – a adus pagube de 7 milioane de dolari companiilor ce au cumpărat anunţuri publicitare online care nu au fost niciodată văzute de nimeni. Hackerii programaseră servere pentru a simula o activitate umană pe internet, navigând pe web cu ajutorul unui browser fals și au repetat schema cu un alt dispozitiv folosit între 2015 şi 2018, a putut falsifica alte miliarde de reclame.