Taxa încasată la punctul de trecere a frontierei Giurgiu – Ruse a fost micşorată de la 6 la 2 euro pentru un autoturism doar dinspre Bulgaria înspre România. Maşinile care vor circula în sens invers vor trebui să plătească aceeaşi taxă de 6 euro.

Potrivit oficialilor bulgari, decizia va fi extinsă în viitor şi pentru celelalte categorii de autovehicule. În viziunea lor, scăderea taxei va fi compensată de creşterea traficului. 

Cheltuială mai mică pentru turiștii români 

"Numărul de turişti români a crescut foarte mult în ultimul an, iar guvernul Bulgariei reacţionează acum în mod corespunzător la acest lucru. Sperăm să avem tot mai mulţi turişti români", declara, în luna martie, ministrul bulgar al Dezvoltării Regionale, Rosen Plevneliev, citat de Novinite.com.

Pe de altă parte, locuitorii din Ruse au protestat în numeroase rânduri împotriva taxei de pod, sperând că fie va fi anulată, fie va fi redusă substanţial.

Potrivit Agerpres, recucerea taxei ar fi o decizie grea pentru autorităţile de la Bucureşti, deoarece Compania Naţională de Drumuri stă prost la capitolul încasări şi la sumele disponibile pentru întreţinerea unor drumuri sau obiective, cum este şi podul de la Giurgiu – Ruse.