Bucuresti, un Cannes mai mare pentru Mungiu

Bucuresti, un Cannes mai mare pentru Mungiu

Lacrimi, emotii si aplauze. Succesul de la Cannes a fost reeditat aseara, acasa, la Teatrul National. Invitatii au aplaudat 15 minute dupa proiectia filmului de Palme d'Or. Presedintele Traian Basescu a fost cel dintai care s-a ridicat sa-l aplaude.

Cu o sala a Teatrului National ridicata in picioare, cu 15 minute de aplauze neintrerupte, cu noduri in gat de emotie si cu lacrimi in ochi, asa a rasplatit crema intelectuala si politica a Romaniei, alaturi de alte personalitati media, filmul lui Mungiu.

Presedintele Traian Basescu i-a dat primul onorurile meritate regizorului: la final, a fost cel dintai care s-a ridicat sa-l aplaude. „Am cu totul alte emotii decat la Cannes”, a spus Mungiu. Alaturi de el, au urcat in fata ecranului pe care s-a facut proiectia Anamaria Marinca, Laura Vasiliu - stralucitoare in rochiile de seara -, Vlad Ivanov, Oleg Mutu si restul echipei tehnice.

„N-am multumit nimanui cand am urcat pe scena la Cannes, pentru ca simteam ca trebuia sa fac altceva acolo, dar n-am sa astept pana la Oscar”, a glumit cineastul, multumind echipei sale.

Basescu: „Nimic nu justifica un zambet”

Daca la Cannes se facuse o liniste aproape „inspaimantatoare” la film, la Teatrul National scenele cele mai tulburatoare au fost sparte de rasete. De reactia spectatorilor a vorbit si presedintele Basescu la iesire: „Sincer, nu am inteles de ce s-a ras in sala la multe dintre replici, pentru ca nimic nu justifica nici macar un zambet”, a spus presedintele, care s-a declarat foarte impresionat de film.

Vizibil emotionata, sotia presedintelui, Maria Basescu, a adaugat ca „432” surprinde foarte bine realitatea acelor vremuri: „O sa-i povestesc domnului Mungiu ce se intampla cand se gasea un avorton in acea zona. Toate femeile eram obligate sa mergem la circa sanitara si sa fim verificate. Era foarte umilitor”.

Vocile din foaierul Nationalului pareau infiorate, dar s-au inveselit repede cu putin din vinul oficial. Calin Popescu-Tariceanu, impreuna cu sotia, au tinut sa-l felicite personal pe Mungiu. „E un film extraordinar prin prisma faptului ca reuseste sa ne starneasca o emotie foarte puternica”, a spus premierul.

 EMOTIE  100%

„E in Romania, e acasa, e altceva”

„Acompaniati” de flash-urile fotografilor, mai mult de 1.000 de invitati cu staif au urcat aseara treptele Teatrului National din Bucuresti. Cristian Mungiu, insotit de sotia sa, Izabela, au coborat din masina oficiala, un Renault negru, cu insemnul Palme d’Or al Cannes-ului. I-au urmat protagonistii din „432”, Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Luminita Gheorghiu si membrii din echipa tehnica, care, la randul lor, si-au rezervat o sosire demna de ceremoniile de la Cannes.

„E in Romania, e acasa, e altceva”, a declarat Anamaria Marinca. Mungiu, imbracat in smoking, era vizibil  emotionat si l-a intampinat pe presedintele Traian Basescu la intrarea in Teatrul National.

Lansarea filmului in Romania a fost onorata de premierul Calin Popescu-Tariceanu, de personalitati, printre care Horia-Roman Patapievici, de regizori, de ambasadori si de numeroase vedete.

Corneliu Porumboiu a spus ca filmul lui Mungiu are sanse reale sa fie nominalizat la Oscar, pentru ca „este foarte bun”. Un speech scurt a tinut Eugen Serbanescu, directorul Centrului National al Cinematografiei. Despre film a vorbit Horia Roman-Patapievici, care a vizionat „432” la Festivalul Anonimul din Delta Dunarii.

 „Suntem aici nu pentru a vedea un film, ci pentru a savura un triumf, pentru ca ne plangem adesea ca suntem marginalizati. M-am indragostit de personajele din filmul lui Mungiu si-mi vine sa le spun pe numele din film si nu pe cele adevarate”, a declarat Patapievici.

Dupa proiectie, o receptie eleganta in holul Teatrului National a prilejuit discutii despre film si impresii la cald.

Ne puteți urmări și pe Google News