Evenimentul Zilei > Justitie > Bubuie nervii la vârful Poliției Române! Se judecă cel mai controversat proces al anului
Bubuie nervii la vârful Poliției Române! Se judecă cel mai controversat proces al anului

Bubuie nervii la vârful Poliției Române! Se judecă cel mai controversat proces al anului

Tribunalul Iași va judeca pe 13 ianuarie 2022 apelul fostului procuror Emilian Eva împotriva sentinței prin care Judecătoria Iași a decis ca bunurile pe care le deținea ilegal să rămână confiscate.

În 12 iulie 2021, Judecătoria Iași a respins, în primă instanță, plângerea formulată de Emilian Eva împotriva Inspectoratul de Poliţie Iași – Serviciul de Investigații Criminale.

Eva a dat în judecată polițiștii judiciari care, în timpul perchezițiilor domiciliare, îi confiscaseră două detectoare de metale pe care le deținea fără autorizație.

Emilian Eva este condamnat pentru luare de mită

Locuința și biroul din Iași ale procurorului Emilian Eva au fost percheziționate de DNA pe 25 iunie 2015.

Procurorul Eva devenise celebru după ce fusese adus în structura centrală a DNA în mai 2007 pentru a se ocupa de dosarul ICA.

În decembrie 2008, imediat după ce dosarul ICA a fost trimis în instanţă, Eva s-a întors la Iaşi.

În urma perchezițiilor făcute la Emilian Eva în 2015, polițiștii judiciari i-a confiscat sute de tablouri (multe dintre ele false), dar și alte obiecte, printre care și două detectoare de metale.

Legea obligă deținătorii de detectoare de metale să obțină o autorizație de la Poliție, autorizație pe care procurorul Eva nu o avea.

DNA l-a reținut pe Emilian Eva în iunie 2015 și l-a trimis în judecată în septembrie 2015.

În 2017, Înalta Curte l-a condamnat pe Eva, în primă instanță, la 2 ani și 11 luni închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și operațiuni financiare incompatibile cu funcția.

Atât DNA, cît și Eva au făcut apel împotriva sentinței, procesul fiind în prezent suspendat.