Procurorul Emilian Eva, condamnat pentru mită, se judecă cu Poliția

Procurorul Emilian Eva, condamnat pentru mită, se judecă cu PolițiaSursa foto: arhiva EVZ

Fostul procuror DNA Emilian Eva, condamnat pentru luare de mită, se judecă astăzi cu Inspectoratul de Poliție Iași pentru că vrea să primească înapoi bunurile care i-au fost confiscate la percheziții.

Azi, 31 mai, Judecătoria Iași urmează să se pronunțe în acest dosar, asupra plângerii contravenționale înaintate de fostul procuror DNA. În anul 2015, când i s-au făcut percheziții acasă, lui Emilian Eva i-au fost confiscate 126 de tablouri și două detectoare de metal. Tablourile a reușit să le scoată de sub sechestru, însă acum vrea înapoi și detectoarele de metale.

Legea obligă deținătorii de detectoare de metale să obțină o autorizație de la Poliție, autorizație pe care procurorul Eva nu o avea.

Nu este singurul dosar deschis de Emilian Eva în instanțe. Vrea să-și recupereze toate bunurile și să-și recâștige drepturile. A chemat în judecată instituții importante: DNA, DIICOT, Direcția Finanțelor Publice.

Recuperarea unei părți din tablouri, originale și false

După ce procurorii l-au arestat, în 2015, pe magistratul de la Iași pentru luare de mită, au ridicat din casa lui o mulțime de tablouri. Despre multe dintre aceste 126 de tablouri experții consultați de anchetatori au comunicat că sunt falsuri. Emilian Eva a fost acuzat atunci că ştia că deţine opere false, ba mai mult, chiar ar fi încercat să le vândă.

Procurorii au susţinut că procurorul DNA acuzat a cumpărat, în vederea tranzacționării, opere de artă de la mai mulţi negustori de artă „dubioşi”, dar şi că ştia că o parte dintre tablouri sunt falsuri, chiar dacă aveau parafa unor experţi autorizaţi şi certificat de autenticitate.

În rechizitoriu este consemnat că procurorul Emilian Eva se plângea prietenilor: „Mi-a zis că nici Tiborul nu-i. Tiborul are semnătura pusă”, „Mohi să ştii că nu-i Mohi, Piliuţele nu-s Piliuţă şi nici celălalt nu-i. Negely sau ce era. S-a uitat, a venit, mi-a arătat, ăla nici nu s-a uitat şi a zis că nu-i tehnica lui Negely”, spunea Eva în interceptări.

În octombrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca fostl procuror Emilian Eva, deja condamnat definitiv cu suspendare, să primească înapoi o parte din tablourile ridicate de Direcţia Naţională Anticorupţie, în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru „efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia”.

Astfel, instanţa a decis ridicarea sechestrului pe o parte din cele 126 de tablouri indisponibilizate de DNA şi care sunt enumerate în declaraţiile de avere completate de Emilian Eva pentru anii 2014 - 2015: autor indescifrabil - 1.000 ron; autor indescifrabil - 1.000; V. Popescu - 1.000 USD; C. Ressu - 1.000 euro; S. Ziffer - 800 euro; D. Ghiaţă - 800 euro; A Bălţatu (acuarelă) - 800 ron; C. Baba (cărbune) 2 bucăţi - 2.000 ron; R. Postolache (acuarele) 3 bucăţi - 1.200 ron; E. Tomaziu - 500 ron; R. Darînga 2 bucăţi - 1.500 ron; A. Cristescu 2 bucăţi - 600 euro; A. N. (acuarelă) - 150 ron; T. Erno - 2.000 euro; T. Erno - 2.000 euro; M. Teişanu - 1.000 euro; R. Negely - 500 euro; R. Negely (cărbune) - 300 euro; A. Negoşaru - 800 ron; autor indescifrabil, 2 bucăţi - 1.200 ron; autor indescifrabil - 800 ron; autor indescifrabil - 800 ron.

Judecătorii au dispus ca aceste tablouri să îi fie restituite lui Emilian Eva, acesta având obligaţia de a le păstra până la pronunţarea unei decizii definitive în acest dosar.

Cine este procurorul condamnat Emilian Eva și pe cine a băgat el în pușcărie

Procurorul Emilian Eva a fost suspendat după ce a fost trimis în judecată de DNA, în septembrie 2015, pentru luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite şi fals în declarații.

În 2018, fostul procuror Emilian Eva a fost condamnat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 2 ani şi 11 luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită şi acte de comerţ incompatibile cu funcţia, dar şi la plata unei amenzi în valoare de 12.000 de lei pentru fals în declarații. Instanța a mai dispus confiscarea de la fostul procuror a unor sume de bani şi tablouri, dar și menționarea sechestrului pe un imobil din Iași.

Emilian Eva a devenit cunoscut după ce l-a trimis în judecată, în 2008, pe Dan Voiculescu, în dosarul ICA, în care omul de afaceri a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Condamnarea a dat-o celebra judecătoare Camelia Bogdan, și ea ejectată din magistratură. Anterior, dosarul lui Dan Voiculescu se aflase pe masa judecătorului Stan Mustață, arestat și mort în condiții dubioase în penitenciar.

Tot Emilian Eva este cel care a instrumentat dosarul în  care a fost trimis în judecată fostul președinte al Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, pentru atribuirea ilegală a unor contracte finanțate din bani europeni. Profesorul univ. Vasile Astărăstoae, o somitate medicală, a fost achitat în acest dosar, cunoscut sub numele ”Licitație la UMF Iași”, după ce în urma expertizelor s-a descoperit că în dosar existau probe fabricate

În 2018, Fostul procuror Emilian Eva a fost condamnat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 2 ani şi 11 luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită şi acte de comerț incompatibile cu funcţia, dar şi la plata unei amenzi în valoare de 12.000 de lei pentru fals în declaraţii. Instanţa a mai dispus confiscarea de la fostul procuror a unor sume de bani şi tablouri, dar şi menționerea sechestrului pe un imobil din Iaşi.

 

Ne puteți urmări și pe Google News