Evenimentul Zilei > Economie > Bruxelles-ul ne presează să exportăm gaze
Bruxelles-ul ne presează să exportăm gaze

Bruxelles-ul ne presează să exportăm gaze

Inspectori de la Concurenţă ai Comisiei Europene au început pe neaşteptate o investigaţie pe piaţa locală, pentru a determina de ce România nu exportă gaze naturale.

 În vizor au fost luaţi cei doi mari producători români, Petrom şi Romgaz, dar şi transportatorul naţional de gaze, Transgaz. Comisia suspectează înţelegeri neconcurenţiale, care nu permit exportul de gaze. Inspectorii au efectuat vizite inopinate la sediile acestor companii, preluând inclusiv date din calculatoarele unor directori, din informaţiile EVZ. Investigaţia are loc în contextul în care autorităţile nu au dat nici acum undă verde exporturilor de gaze, obligând producătorii să vândă pe piaţa internă la preţuri mai mici, stabilite de stat. Singura interconectare cu vecinii este cea cu Ungaria, Arad-Szeged, dar deocamdată funcţionează doar în sensul importurilor, nu şi invers. Ministrul Economiei, Costin Borc, a declarat ieri că abia peste doi ani România va termina investițiile necesare pentru a putea furniza gaze naturale via Ungaria. Nici conducta Iaşi- Ungheni nu a fost finalizată.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.