EvZ: Acum câteva zile, jurnalistul Ion Cristoiu a aruncat bomba: Mihai Gâdea ar putea fi candidatul PSD la prezidențiale. Aseară Gâdea a mărturisit: ”Mi-a luat foc telefonul, că voi candida la prezidențiale”. Ce șanse ar fi, pentru un om care vine din afara partidului?

Bruno Ștefan: Au avut și acum, la alegerile europarlamentare, oameni din afară. Totdeauna au fost. Să nu uităm că Gabriela Firea a venit din afara sistemului, la fel și Carmen Avram sau Rareș Bogdan. Presa a fost întotdeauna furnizor de politicieni. Îl includ aici și pe Vadim Tudor.

Evz: Ar putea reuși Gâdea să atragă voturile majorității românilor?

Bruno Ștefan: Cât  contează acum Mihai Gâdea e o chestiune care trebuie măsurată. La fel cum a fost în cazul lui Rareș Bogdan sau al lui Carmen Avram. Ei au tras în sus lista până într-un punct. E ceva  nou: una e să aibă lumea încredere în tine și alta e să aibă lumea încredere că vei face treabă ca președinte al țării. E un calcul care trebuie făcut. Pe de altă parte, să ne uităm și la ceea ce au confirmat cercetările privindu-i pe cei doi jurnaliști care au candidat la europarlamentare: nu au tras atât de mult lista, pe cât se aștepta.

EvZ: Ce șase are Gâdea în fața lui Iohannis?

Bruno Ștefan: Cred că PSD nu va merge în alegerile prezidențiale cu Mihai Gâdea. Mai degrabă îl va susține pe Ioan Aurel Pop. Gâdea l-ar putea face pe Iohannis să câștige din primul tur. Cred că PSD va merge la prezidențiale cu Viorica Dăncilă, așa cum își dorește Iohannis, ceea ce îl va face să câștige fluierând. Sau, câțiva din PSD îl vor susține ca independent pe Pop. Până atunci însă, se fac calcule și se desfac în fiecare zi. Jocurile nu sunt încă puse ca să pară că merg într-o linie dreaptă. Nici în PSD Dăncilă nu știe clar dacă va candida sau nu.