Liderii UE au început discuţiile cu privire la amânarea Brexit-ului după ce premierul britanic Theresa May a solicitat ca termenul iniţial, 29 martie, să fie prelungit până la 30 iunie.

Preşedintele Consiliului UE, Donald Tusk, a dorit ca amânarea să fie acordată până la 22 mai cu condiţia ca parlamentul britanic să aprobe săptămâna viitoare acordul de retragere din Uniune.

Franţa a respins însă varianta, iar ultima ofertă a fost 7 mai, indiferent dacă parlamentul britanic aprobă acordul sau nu.

Citește și: Brexit. Englezii strâng rândurile. Petiție care pune în dificultate Guvernul de la Londra

„Aceasta ne-ar oferi un timp suplimentar pentru a ne pregăti pentru un Brexit fără acord”, a menţionat un diplomat.

Opţiunea ar include un termen limită până la 11 aprilie pentru ca Londra să informeze UE dacă va organiza alegerile pentru Parlamentul European, prevăzute între 23-26 mai. Dacă răspunsul va fi afirmativ, atunci UE ar putea lua în discuţie o amânare pe teren mai lung.

Citește și: Brexit. Decizie de ultim moment al UE. Ce se va întâmpla cu ieșirea Marii Britanii

Uniunea Europeană urmează să organizeze un mare summit aniversar pe 9 mai la Sibiu, pentru a trasa cursul UE pentru viitor, şi nu doreşte ca evenimentul să fie umbrit de Brexit.

Potrivit surselor, alţi participanţi la summit au propus ca data ieşirii Marii Britanii să fie lăsată deschisă sau să se meargă direct pe varianta unei prelungiri până la sfârşitul acestui an. Liderii UE nu au convenit deocamdată asupra unei poziţii comune, au indicat sursele citate de Reuters, informează Agerpres.

 

Te-ar putea interesa și: