Grindeanu spune că Marea Britanie va  va rămâne un partener esenţial pentru România, iar Executivul de la Bucureşti se va implica activ în protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români în UK.

"Regret faptul că Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord nu va mai fi partenerul nostru în interiorul structurilor şi instituţiilor comunitare. Sperăm că negocierile se vor purta într-un spirit constructiv, privilegiind interesele pe termen lung ale ambelor părţi, întrucât necesitatea unor legături cât mai strânse între Uniunea Europeană şi Regatul Unit nu poate fi pusă la îndoială. Prioritatea noastră este, acum, protejarea drepturilor cetăţenilor români în Marea Britanie", a declarat prim-ministrul Grindeanu, conform unui comunicat de presă al Guvernului.

În același timp, Executivul se va implica în promovarea mecanismelor de consolidare a colaborării Uniunii Europene cu Regatul Unit post Brexit şi în păstrarea prevederilor bugetare europene privind Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună a UE 2014-2020.

Mai mult, Executivul va acţiona cu determinare pentru ca în procesul de negociere ce va fi demarat să fie găsite modalităţile de cooperare cu Regatul Unit în spaţiul economic european, menţinerea angajamentului britanic pe termen lung în securitatea continentului, respectarea drepturilor cetăţenilor europeni din Marea Britanie, cât şi ale celor britanici din Uniune.

"Pentru România, Regatul Unit este un partener esenţial şi aşa va rămâne. Ţările noastre sunt angajate într-un parteneriat strategic, privit ca o recunoaştere a legăturilor speciale şi a viziunii comune pe care o avem pe foarte multe teme la nivel internaţional. Dorim aprofundarea acestui parteneriat atât pe componenta de securitate şi de apărare, cât şi pe cea privind dezvoltarea cooperării economice şi intensificarea prezenţei culturale britanice în România", a precizat premierul Grindeanu.

În cadrul vizitei oficiale, ministrul pentru românii de pretutindeni va reitera disponibilitatea părţii române de a coopera cu autorităţile britanice şi cu instituţiile europene pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă românii din Marea Britanie.

"Suntem preocupaţi de protecţia drepturilor şi a intereselor cetăţenilor români care trăiesc, lucrează şi studiază pe teritoriul britanic. Voi sublinia că este necesară asigurarea unui tratament egal şi echitabil pentru cetăţenii români în raport cu cetăţenii celorlalte state membre", a susţinut ministrul Andreea Păstîrnac.

Șefa guvernului de la Londra, Theresa May, a semnat scrisoarea oficială care a fost prezentată azi la Bruxelles, pentru a marca declanșarea de către Regatul Unit a procesului de ieșire din Uniunea Europeană, potrivit unei fotografii difuzate marți, la ora 21,00 GMT, de biroul acesteia.