Evenimentul Zilei > International > Brexit și Covid-19: Recrutările de personal vamal, în creștere
Brexit și Covid-19: Recrutările de personal vamal, în creștere

Brexit și Covid-19: Recrutările de personal vamal, în creștere

Contextul sanitar și Brexitul au crescut masiv nevoia de personal vamal, după cum indică un studiu transmis de BFM Business.

Brexit și Covid-19: Recrutările de personal vamal, în creștere.

În timp ce impactul crizei coronavirusului este considerabil pe piața muncii, unele sectoare se descurcă mai bine decât altele.

După cum a raportat  BFM Business, care transmite un studiu realizat de Indeed, motorul de căutare pentru găsirea unui loc de muncă online, a explodat numărul de recrutări pentru domeniul vamal din cauza contextului sănătății și a numeroaselor controale la frontieră din ultimele luni. În Franța, Marea Britanie, dar și în Olanda și Belgia, sectorul vamal nu a evoluat niciodată atât de bine.

Câte oferte sunt în Marea Britanie după Brexit și Covid-19

Potrivit acestui studiu, numărul ofertelor dedicate profesiei vamale a crescut de zece ori, ajungând de la 61,7 de oferte la 1.000 în februarie 2020 la 616,9 în ianuarie 2021.

În Marea Britanie, se observă chiar un fenomen rar, deoarece oferta este cu mult mai mare decât cererea – de trei ori mai multe oferte de muncă dedicate vămilor decât cercetării.

Această tendință este observabilă și în Franța, unde în decurs de patru luni, între octombrie 2020 și ianuarie 2021, numărul de oferte de locuri de muncă pentru vamă s-a dublat, sub impulsul statului.

Acest fenomen ar putea continua în timp, deoarece Brexitul va necesita în mod inevitabil menținerea mai multor vameși între Franța și Regatul Unit din cauza încheierii liberei circulații a mărfurilor, serviciilor și persoanelor între cele două țări.

La sfârșitul anului 2020, guvernul a anunțat recrutarea și instruirea a 600 de vameși, dintre care 270 au fost deja repartizați pentru întărirea regiunii Hauts-de-France și la punctul de intrare al tunelului din Canalul Mânecii situat în Calais. În plus, în cursul anului 2021 vor fi recrutați și 100 de vameși suplimentari.

Care este avertismentul

La rândul său, Indeed atrage atenția BFM Business că situația sanitară ar putea determina o încetinire a acestei tendințe în timp.

„În funcție de progresul campaniei de vaccinare pe vechiul continent și de sezonalitatea virusului, această tendință se poate dovedi totuşi efemeră”, indică motorul de căutare a unui loc de muncă online.

 

Traducerea: Rodezia Costea/rcostea/rlambru