Evenimentul Zilei > Social > Ai mașină cu volan pe dreapta? E grav. Măsuri dure de luna viitoare. Ce vești aduce Brexitul pentru români
Ai mașină cu volan pe dreapta? E grav. Măsuri dure de luna viitoare. Ce vești aduce Brexitul pentru români

Ai mașină cu volan pe dreapta? E grav. Măsuri dure de luna viitoare. Ce vești aduce Brexitul pentru români

Un eventual Brexit fără acord se pare că ar putea să-i afecteze nu doar pe cetățenii români stabiliți în UK, ci și pe cei din România. Astfel, dacă Marea Britanie va ieși din Europa fără un acord, mașinile aduse din UK vor avea parte d eun tratament special la înmatriculare.

Registrul Auto Român (RAR) a anunțat că, în cazul în care nu se semnează un acord de retragere a Marii Britanii din UE, va modifica începând cu 30 martie regimul de înmatriculare a vehiculelor provenite din UK.

„Vehiculele noi, care au fost omologate UE de tip de către UK (marca e11) nu vor mai primi automat cartea de identitate a vehiculului (CIV) în vederea înmatriculării, dat fiind faptul că omologarea UE de tip și certificatul de conformitate (CoC) aferente își pierd valabilitatea de la data menționată mai sus.

Aceste vehicule vor fi supuse unei reomologări individuale, cu verificarea condițiilor tehnice aplicabile pentru vehicule noi.

De asemenea, o CIV eliberată pe baza unei omologări UE de tip acordată de UK, pentru un autovehicul nou provenit din UK și care nu a fost încă înmatriculat, își va pierde valabilitatea și nu mai poate fi utilizată la înmatriculare”, se arată într-un comunicat al Registrului Auto Român.

RAR recomandă înmatricularea vehiculelor aflate în această situație până cel mai târziu la data de 29 martie 2019.

„De la aceeași dată, la omologarea individuală pentru vehiculele utilizate (second-hand) nu mai sunt recunoscute omologările UE de tip acordate de UK (marca e11), fiind necesară o reomologare individuală conform cerințelor din RNTR-7, aplicabile vehiculelor utilizate care provin din state terțe.

În cazul emisiilor poluante se impune condiția privind nivelul minim de poluare Euro 3/Euro III.

Începând cu 30.03.2019, autovehiculele utilizate (second-hand), cu postul de conducere pe partea dreaptă și care provin din UK, nu vor mai putea primi CIV, indiferent de omologarea în baza căreia au fost înmatriculate", mai precizează RAR.