Evenimentul Zilei > International > Breaking News! Sfânta Sofia este acum doar la cheremul lui Erdogan și la mâna lui Dumnezeu
Breaking News! Sfânta Sofia este acum doar la cheremul lui Erdogan și la mâna lui Dumnezeu

Breaking News! Sfânta Sofia este acum doar la cheremul lui Erdogan și la mâna lui Dumnezeu

Consiliul de Stat turc (cea mai înaltă instanță a țării) a revocat statutul de muzeu al Catedralei Sfânta Sofia din Istanbul, deschizând calea transformării ei în moschee, așa cum dorește președintele Erdogan.

Instanța supremă a Turciei a stabilit vineri, 10 iulie, că transformarea Sfintei Sofia în muzeu, în 1934, a fost ilegală, scrie Deutsche Welle.

Tribunalul a anulat sentința din 1934 și a decis că monumentul, care se află pe lista patrimoniului universal UNESCO din 1985, trebuie redeschis cultului musulman.

La mai puțin de o oră de la decizia Consiliului de Stat, Erdogan a declarat:

„Am luat decizia de a preda administrarea Moscheii Sfânta Sofia… Directoratului pentru Afaceri Religioase și a o deschide pentru închinare.”

A musulmanilor, evident.

Erdogan a postat pe Twitter copia decretului semnat de el prin care Sfânta Sofia devine moschee.

Președintele Erdogan anunțase anterior că așteaptă decizia Consiliului de Stat cu privire la o eventuală schimbare a statutului Catedralei Sfânta Sofia din muzeu în moschee, pentru a acționa în consecință.

De altfel, Erdogan și-a exprimat în mai multe rânduri dorința de a transforma Sfânta Sofia în moschee, și a participat la mai multe rugăciuni musulmane în lăcașul bizantin.

Ministrul de Externe turc, Mehmet Cavușoglu, declarase și el că țara sa este îndreptățită să schimbe statutul catedralei, transformând-o în moschee, în ciuda protestelor a numeroase state și instanțe internaționale, printre care Statele Unite, Rusia sau UNESCO.

Catedrala Sfânta Sofia, construită într-o primă formă de către împăratul Constantin cel Mare, în 325, care a ars într-un incendiu în 404, a fost reconstruită de Teodosie cel Tânăr în 415, a ars din nou în 532, fiind reclădită în magnifica formă care s-a păstrat până astăzi de către Iustinian I. Timp de un mileniu a servit ca bazilică a Patriarhului de Constantinopol

Odată cu căderea Constantinopolului, sultanul Mahomed o transformă în moschee, iar primul președinte al Turciei, Mustafa Kemal Ataturk, în muzeu, așa cum a rămas până astăzi.

Pe data de 8 iulie, Patriarhul Daniel i-a adresat o scrisoare lui Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, în care își manifestă sprijinul pentru menținerea actualului statut de muzeu pentru Bazilica Sfânta Sofia.

Patriarhul României îşi exprimă solidaritatea cu toţi cei care apără acest simbol al Bisericii Ortodoxe universale.

Prin demersul Bisericii Ortodoxe Române, membrii Sfântului Sinod, clerul şi întregul popor român dreptcredincios din România exprimă un sprijin concret faţă de Patriarhia Ecumenică, în apărarea statutului actual al Basilicii Sfânta Sofia.