Evenimentul Zilei > Actualitate > Breaking news. Anchetă epidemiologică la școală. Primul elev infectat cu coronavirus, după reluarea cursurilor
Breaking news. Anchetă epidemiologică la școală. Primul elev infectat cu coronavirus, după reluarea cursurilor

Breaking news. Anchetă epidemiologică la școală. Primul elev infectat cu coronavirus, după reluarea cursurilor

Primul elev infectat cu noul coronavirus, după începerea școlii, a fost depistat în București, la o școală din Sectorul 6.

UPDATE: DSP a început o anchetă epidemiologică la Școala „Sf. Andrei”, din Sectorul 6 după ce un prim elev a fost depistat cu infecție coronavirus.


Primul caz de elev infectat cu noul coronavirus, după reluarea școlii, a fost înregistrat în București.

Este vorba despre o fetiță din clasa a doua, elevă la Școala „Sf. Andrei” din Sectorul 6. Fetița a luat virusul de la bunica sa, care a fost depistată cu noul coronavirus. Testele au confirmat că fetița a luat virusul de bunică. Astfel, ea nu a mai venit la ore începând de marți.

Ulterior, tot marți, conducerea școlii a transmis părinților celorlalți copii că aceștia trebuie să rămână acasă. Măsura a intrat în vigoare chiar de miercuri, 10 februarie. Ei vor rămâne în carantină timp de 14 zile, dat fiind că au fost contacți direcți ai fetiței infectate.

În tot acest timp, copiii vor urma cursurile online, conform reglementărilor legale.

Primul elev infectat cu noul coronavirus

Potrivit ordinului comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății, cursurile școlare se suspendă pentru 14 zile la apariția primului caz de coronavirus în școală. Prevederile se aplică în învățământul preșcolar și primar.

La gimnaziu și în clasele de liceu, în situația depistării unui caz de infectare, se declașează o anchetă epidemiologică. DSP va decide dacă se suspendă cursurile la primul caz sau se așteaptă apariția celui de-al doilea.

„La ciclul gimnazial şi liceal, la primul caz se va face o anchetă epidemiologică, se recomandă şi testarea, şi vor fi analizate măsurile, fie se suspendă încă de la primul caz, fie nu e necesară suspendarea, se continuă până la al doilea caz, când se suspendă”, a precizat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Scenariile pentru începerea școlii

Autoritățile au stabilit trei scenarii pentru redeschiderea școlilor în semestrul II. Acestea se aplică în funcție de incidența infectărilor cu noul coronavirus.

Primul scenariu, verde, a fost aplicat acolo unde incidența este sub 1 la mia de locuitori. În acest caz, toate școlile s-au redeschis fizic, iar copiii au mers la ore.

Scenariul 2, galben, s-a aplicat acolo unde incidența a fost sub 3 la mia de locuitori. Merg la grădiniță și la școală, copiii din ciclul preșcolar, din ciclul primar și din clasele terminale – VIII, XII, XIII.

Scenariul roșu, se aplică acolo unde incidența este de peste 3 la mia de locuitori. Merg la școală și la grădiniță, copiii din ciclul preșcolar și din ciclul primar.