BREAKING NEWS Amenzi usturătoare pentru HĂRȚUIRE! Care sunt faptele care vă pot seca buzunarul...

BREAKING NEWS Amenzi usturătoare pentru HĂRȚUIRE! Care sunt faptele care vă pot seca buzunarul...

Începând de luni, comportamentul de hărțuire sexuală sau psihologică se va penaliza cu amenzi contravenționale, cuprinse între 3.000 și 10.000 lei. Introducerea acestora vine după apariția în Monitorul Oficial a noilor prevederi din Legea ce vizează egalitatea între bărbați și femei.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) o să fie organul ce se va ocupa cu constatarea și sancționarea acestor fapte, cu ajutorul ofiţerilor şi agenţilor de poliţie din cadrul Poliţiei Române, ofiţerilor şi subofiţerilor din cadrul Jandarmeriei Române, precum şi cu cel al poliţiştilor locali, conform legii publicată luni în Monitorul Oficial.

 

„Este interzis orice comportament de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică definite conform prezentei legi, atât în public, cât şi în privat”, afirmă un nou articol introdus în Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 202/2002, ce privește egalitatea de șanse și tratament între cele doua sexe. 

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Expresia de „hărțuire sexuală” este definită ca „situația în care se manifestă un comportament nedorit cu conotație sexuală, exprimat fizic, verbal sau nonverbal, având ca obiect sau ca efect lezarea demnității unei persoane și, în special, crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor”, iar hărțuirea psihologică se definește ca „orice comportament necorespunzător care are loc într-o perioadă, este repetitiv sau sistematic și implică un comportament fizic, limbaj oral sau scris, gesturi sau alte acte intenționate și care ar putea afecta personalitatea, demnitatea sau integritatea fizică ori psihologică a unei persoane”, mai specifică legea.

 

Data de 10 iulie a marcat adoptarea proiectului de lege în cadrul Camerei Deputaților, cu 214 voturi „pentru”, 8 voturi „contra” și 10 abținere. Pe 2 august președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii.