Dr Yves Cohen a declarat presei franceze că o mostră luată la momentul respectiv a fost testatată recent, rezultatul fiind unul pozitiv pentru Covid-19.

Pacientul, un bărbat de 50 de ani, care de atunci și-a revenit complet, a spus că nu are idee de unde a contactat virusul, întrucât nu a fost în nicio zonă infectată.

Această veste înseamnă că virusul ar fi ajuns în Franța cu aproape o lună mai devreme decât se credea anterior.

Până acum, primele trei cazuri de coronavirus din țară au fost confirmate la 24 ianuarie.

Dintre aceștia, doi fuseseră la Wuhan în China – unde a fost detectat pentru prima dată focarul – iar al treilea era un membru al familiei.

Dr. Cohen, șeful urgențelor de la spitalele Avicenne și Jean-Verdier, de lângă Paris, a declarat pentru postul de televiziune francez BFMTV că s-a concentrat asupra dosarelor pacienților internați cu simptome asemănătoare gripei în decembrie și ianuarie.

În total, el a retestat tampoanele nazale a 14 pacienți, a spus el.

„Am re-testat tampoanele nazale care au fost efectuate la momentul respectiv în raport cu un alt diagnostic, pentru a încerca să găsească urme de coronavirus”, a spus el.

„Din 14 pacienți, unul a fost pozitiv. L-am testat încă de două ori pentru a ne asigura că nu există nicio greșeală. Și de două ori, a revenit pozitiv”.

Dr. Cohen a spus că a alertat Agenția Națională de Sănătate (ARS) și a cerut altor virologi să re-testeze tampoanele  pentru Covid-19.

Un raport complet va fi publicat la sfârșitul acestei săptămâni și va fi publicat de Jurnalul Internațional de Agenți Antimicrobieni, a adăugat el, scrie BBC.