Evenimentul Zilei > International > „Ne SCUIPĂ în față!” Obama, pregătit să DETONEZE bomba pentru Israel: un STAT PALESTINIAN în ultimele zile de mandat. Alianța președinților SFÂRȘIȚI Obama – Hollande face ravagii
„Ne SCUIPĂ în față!” Obama, pregătit să DETONEZE bomba pentru Israel: un STAT PALESTINIAN în ultimele zile de mandat. Alianța președinților SFÂRȘIȚI Obama – Hollande face ravagii

„Ne SCUIPĂ în față!” Obama, pregătit să DETONEZE bomba pentru Israel: un STAT PALESTINIAN în ultimele zile de mandat. Alianța președinților SFÂRȘIȚI Obama – Hollande face ravagii

Nu rezoluția ONU din 23 decembrie a produs furie în Israel, cât faptul că aceasta ar pregăti terenul pentru o ultimă lovitură letală dată de administrația Obama fostului aliat.

Israelul și-a continuat atacurile furioase la adresa actualei administrații americane, susținând că există dovezi „suficient de puternice” că însuși Barack Obama s-a aflat în spatele controversatei rezoluții ONU care critica așezările israeliene din teritoriile locuite de palestinieni și a amenințat că va înmâna aceste dovezi lui Donald Trump.

Afirmațiile israeliene vin la numai o zi după ce ambasadorul american la Tel Aviv, Dan Shapiro, a fost convocat de premierul Netanyahu pentru a oferi explicații pentru ce Statele Unite nu și-au folosit dreptul de veto (ca de obicei) și s-au abținut, ceea ce a permis adoptarea rezoluției de condamnare a Israelului. Gestul Washingtonului este unic în istoria relațiilor sale cu Israelul.

Într-o declarație făcută duminică, pentru Fox News, David Keyes, unul dintre purtătorii de cuvânt ai lui Netanyahu, a declarat că mai multe surse, inclusiv arabe, au informat Israelul de implicarea efectivă a lui Obama în promovarea rezoluției.

„Avem dovezi suficient de puternice, de la surse deopotrivă din lumea arabă cât și internaționale, că este vorba de o acțiune deliberată a Statelor Unite și că, de fapt, ele sunt în primul rând cele care au stat la originea rezoluției.”

La numai câteva ore după această declarație, ambasadorul Israelului la Washington, Ron Dermer, a mers și mai departe, afirmând că a adunat dovezi despre rolul lui Obama în prmovarea rezoluției, dovezi pe care le va prezenta viitoarei administrații Trump.

Într-o declarație pentru CNN, Dermer a afirmat:

„Vom prezenta aceste dovezi noii administrații prin canalele potrivite. Dacă doresc să le facă publice pentru poporul american, sunt binevenite.”

Potrivit lui Dermer, nu doar că Statele Unite nu au sprijinit Israelul în momentul votului, ci „au stat în spatele alianței anti-Israel de la ONU”.

Luni, Donald Trump a trimis un mesaj pe Twitter în care și-a manifestat nemulțumirea față de Organizația Națiunilor Unite, pe care a catalogat-o drept „un simplu club unde oamenii se adună, să stea la taclale și să se simtă bine”.

RĂZBUNAREA LUI OBAMA

Ambasadorul Dermer este o figură controversată pentru administrația Obama, el fiind acuzat că a organizat acțiunea de a-l invita pe Netanyahu să se adreseze Congresului, în martie 2015, fără acordul lui Barack Obama, chiar în mijlocul campaniei aprige pe care Israelul a dus-o pentru a încerca să blocheze acordul nuclear cu Iranul. Un afront pe care Obama nu l-a uitat.

Însă amenințările de acum ale ambsadorului israelian la CNN reprezintă o escaladare fără precedent a conflictului cu administrația Obama și dau o măsură a iritării guvernului de la Tel Aviv.

„Ne scuipă în față!”, ar fi strigat furios Netanyahu către apropiații săi, într-o întâlnire cu ușile închise, imediat după ce rezoluția anti-Israel a fost adoptată pe 23 decembrie, potrivit informațiilor Canalului 2 israelian. Iar premierul ar fi amenințat: „Vom răspunde în forță”.

Într-adevăr, nu rezoluția din 23 decembrie pare să fi înfuriat atât de tare Tel Avivul (observatorii apreciază că ea nu poate avea efecte palpabile), ci bomba pe care administrația Obama ar fi pregătit-o pentru Israel, înainte de sfârșitul mandatului. Donald Trump va fi învestit oficial pe 20 ianuarie.

Adevărata temere a lui Netanyahu este că secretarul de stat John Kerry va enunța principiile pentru crearea unui stat palestinian într-un discurs pe care a promis că-l va pronunța în zilele acestea, în legătură cu viziunea și perspectivele sale despre Orientul Mijlociu, scrie Times of Israel.

Netanyahu se teme că Obama va încerca apoi, chiar pe sfârșit de mandat, să promoveze o altă rezoluție ONU, care să consfințească aceste principii, punând Israelul (dar și pe Donald Trump) în fața faptului împlinit.

Obama îl are ca principal aliat în această acțiune pe amicul său socialist François Hollande, și el aflat la sfârșit de mandat: Franța va organiza pe 15 ianuarie o conferință pe marginea conflictului israeliano-palestinian, la care este așteptat să participe și John Kerry.

Potrivit unor informații date publicității de Canalul 10 israelian, Netanyahu se teme că Grupul celor 4 pentru Orientul Mijlociu – Statele Unite, Rusia, ONU și UE – se va înțelege și își va coordona pozițiile la summit-ul din Franța, pentru a se întoarce apoi la Consiliul de Securitate și a vota rezoluția pentru crearea statului palestinian, chiar în ultimele zile ale mandatului lui Obama.

Deși guvernul israelian nu a confirmat aceste informații, Netanyahu l-a comparat sâmbătă, cu ocazia ceremoniei aprinderii lumânărilor de Hanuca, pe Barack Obama cu fostul președinte Jimmy Carter, care a fost „profund dușmănos” față de Israel.

Premierul israelian a calificat votul de la ONU drept „cântecul de lebădă al vechii lumi, care este anti-Israel”. Și Netanyahu a adăugat:

„Acum intrăm într-o eră nouă. Și așa cum președintele ales Trump a spus, aceasta se va întâmpla mult mai repede decât cred unii. ”

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.