Editura Evenimentul si Capital

Bomba atomică din războiul informațional: nava cu oi românești care a spulberat nava militară rusă în Bosfor | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 70 Comentarii | 8897 Vizualizari

Războiul informațional al Rusiei în România și Republica Moldova a suferit o înfrângere majoră săptămâna trecută, când o navă cu oi românești a scufundat în Bosfor o navă rusească de spionaj SYGINT a Federației Ruse.

Impactul știrii a distrus doi ani de construcție minuțioasă a sute de troli și a aruncat pe geam sute de milioane bune de dolari peste noapte. Impactul știrii și reverberațiile sale au demonstrat și starea de spirit a românilor, oriunde ar fi ei, și modul de relaționare cu Armata rusă și operațiunile ei, și gradul de relevanță în războiul informațional al FAPTULUI, al acțiunii obiective, dincolo de imagini și percepții amplificate între oglinzile paralele ale sistemului de propagandă și război informațional din subordinea Șefului Statului Major al Armatei Ruse, Serghei Gherasimov. Totul a plecat de la Cargoul Youzarsif H sub pavilion Togo, care a plecat din portul Constanța cu 8.800 de oi vii la bord, în drum spre Aqaba în Iordania, și care s-a ciocnit cu o navă militară rusească la intrarea în strămtoarea Bosfor. Vasul cargou, care plecase din portul Midia-Năvodari, nu a suferit avarii majore în urma coliziunii, doar o îndoitură la prova, spun autoritățile portuare românești.

Cargoul Youzarsif H s-a ciocnit la circa 40 de kilometri nord-vest de strâmtoarea Bosfor, în apropierea Capului Kilyos cu vasul rusesc Liman, navă spion a Armatei ruse, dotată cu aparatură radar și Sygint extrem de sofisticată, la nivelul armatei ruse, care s-a scufundat ulterior. Potrivit autorităţilor turce, toţi cei 78 de militari ruşi aflaţi la bord au fost salvaţi, însă nava de recunoaştere a fost fisurată sub nivelul apei şi nu a mai putut fi redresată. Accidentul s-ar fi produs din cauza ceţei şi vizibilităţii reduse. Oile erau trimise spre Iordania şi proveneau de la o fermă din Constanţa. De la acest fapt, altfel cu un profund conținut anecdotic, românii hâtri au stârnit un val de mișto-uri și bancuri, o colecție de poante și montaje video și foto, care au împânzit și s-au răspândit într-o rată incredibilă, transformând fiecare român care schița un zâmbet într-un multiplicator voluntar, un trol natural ce împingea mai departe imaginea marei victorii românești împotriva Armatei ruse. Adevărul e că puține lucruri erau românești legate de vasul cu pricina. Oile, mioarele noastre tradiționale, făceau cea mai bună legătură cu plaiurile românești. Apoi portul de origine, Midia. În rest, echipajul era arab, steagul Togo, destinația Iordania. Armatorul arab. Însă a fost de ajuns ca oile românești să fie pe acel vas pentru ca întreaga anecdotică să preia paternitatea isprăvii la București.

În al doilea rând, un rol important l-a jucat tocmai enormitatea întâmplării. E într-adevăr o istorie ce se pretează la bancuri, poante și povești multiple, iar românii s-au întrecut pe ei în această întreprindere. E într-adevăr o realizare umoristică și de imagine care a inundat spațiul virtual, cu precădere cu idei care mai de care mai creative și mai ingenioase. Și impactul a fost major, a distrus practic acumulări întregi făcute pas cu pas în vicierea imaginii României și a românilor și ocuparea spațiului public cu acțiuni de război informațional ale Rusiei. Nu-i mai puțin adevărat că și nota de auto-ironie caracteristică poporului mioritic și-a jucat rolul său major în credibilitatea mesajului. În al treilea rând, nu putem să nu realizăm ce se ascunde sub această explozie de entuziasm ca și cum am fi asistat la o adevărată bătălie navală în care oile autohtone însele ar fi scufundat nava militară rusă. Și a putut fi prizat tocmai pentru că nu murise nimeni la bordul navei ruse scufundate, iar pornirea ironiilor nu avea în fundal, Doamne ferește, vreo victimă sau o tragedie. Chiar astrele s-au așezat convenabil, iar impactul poveștilor brodate de mintea românilor a fost major.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI