Evenimentul Zilei > Justitie > Bogdan Donciu, fost director al Romatsa, judecat după ce a ordonat angajări ilegale. Prejudiciul este de 670 mii de lei.
Bogdan Donciu, fost director al Romatsa, judecat după ce a ordonat angajări ilegale. Prejudiciul este de 670 mii de lei.

Bogdan Donciu, fost director al Romatsa, judecat după ce a ordonat angajări ilegale. Prejudiciul este de 670 mii de lei.

Procurorii Parchetului General au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a lui Bogdan Donciu, fost director general al Romatsa, pentru instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice şi instigare la fals intelectual.

Potrivit procurorilor, în perioada septembrie 2010 – februarie 2011, în cadrul RA ROMATSA au fost efectuate, cu încălcarea procedurilor expres prevăzute de procedura privind recrutarea, recepţia, angajarea, avansarea, promovarea şi numirea personalului, o serie de angajări, scopul încheierii contractelor de muncă fiind cel de a suplimenta veniturile considerate neîndestulătoare ale unor persoane angajate în cadrul Ministerului Transporturilor (sub autoritatea căruia îşi desfăşoară activitatea RA ROMATSA) sau la Guvern.

Angajări fictive

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada februarie – martie 2011, Bogdan Donciu, în calitate de Director General al RA ROMATSA, a determinat persoanele aflate la conducerea compartimentelor de resurse umane să procedeze la angajarea mai multor persoane, context în care, în cazul a două dintre acestea, pentru a se da o aparenţă de legalitate, s-a procedat la organizarea fictivă a unui examen, scop în care au fost întocmite şi înregistrate documente privind organizarea, la data de 28 februarie 2011, a unui examen în vederea ocupării celor două posturi.

Totodată, au fost întocmite documente ce constatau rezultatele examenului, iar, ca o dovadă a susţinerii concursului, angajaţi ai RA ROMATSA au redactat subiecte de examen şi lucrări de examinare, pe care cele două persoane beneficiare ale angajărilor doar le-au semnat, notele acordate acestor lucrări constituind temeiul întocmirii deciziilor de angajare.

Abuz în serviciu

De asemenea, din actele de urmărire penală a mai rezultat că inculpatul Donciu Bogdan, în aceeaşi calitate, în intervalul septembrie – octombrie 2010, a determinat persoane aflate la conducerea Serviciului Resurse Umane pentru ca, în virtutea atribuţiilor de serviciu referitoare la întocmirea şi verificarea legalităţii contractelor de muncă şi a deciziilor de încadrare, să întocmească formele de angajare pentru patru persoane, solicitându-le expres acest lucru şi indicându-le şi data cu care acestea din urmă vor fi angajate.

Probatoriul administrat în cauză a mai relevat faptul că, deşi documentele necesare angajării (inclusiv referatele privind organizarea şi desfăşurarea examenului) au fost întocmite de angajaţii RA ROMATSA, în atribuţiile cărora intrau aceste activităţi, potrivit fişei postului, aceştia au acţionat ca urmare a cererilor explicite ale Directorului General al RA ROMATSA, inculpatul Donciu Bogdan, transmise personal sau prin intermediul şefului Serviciului Resurse Umane.

Niciuna dintre persoanele astfel angajate nu s-a prezentat la locul de muncă de la RA ROMATSA, beneficiind însă de drepturile băneşti şi de celelalte beneficii acordate angajaţilor regiei. Pe perioada cât au fost angajate, acestora li s-au plătit drepturi salariale în cuantum de 669.596 lei.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Sectorului 1.