Bobby Fischer: Teoria conspiratiei

Bobby Fischer: Teoria conspiratiei

Decesul unuia dintre cei mai faimosi, inteligenti, dar si controversati oameni ai ultimului secol, marele sahist Bobby Fischer, lasa intrebari care, probabil, nu-si vor afla niciodata raspunsul.

Unii spun ca a fost cel mai mare. Bobby Fischer a reusit in urma cu patru decenii sa sparga de unul singur monopolul pe care sovieticii il pusesera asupra sahului mondial. A fost unul dintre putinii oameni care, de-a lungul istoriei, au invins sistemul.

De unul singur, fara argumentele clasice: scoala, traditie, metoda. Doar cu geniul. A fost primul si singurul american ajuns campion mondial la sah. Dar in ce maniera! In 1972, Bobby Fischer l-a invins la Reykjavik, in Islanda, pe campionul mondial en-titre, rusul Boris Spassky. A fost un meci de pomina, pe care americanul l-a castigat net, cu 12,5-8,5, dupa 7 victorii, o singura infrangere si 11 remize.

A revolutionat sahul, dovedind nu numai geniu, ci si o inventivitate debordanta. Fischer a contribuit decisiv la teoria deschiderilor in sah. Este considerat in continuare cel mai mare practician al jocului cu piesele albe, dar si un mare expert al jocului cu piesele negre. In acelasi timp, se numara intre primii cinci jucatori din istorie in privinta tacticii de final. Este inca posesorul celui mai mare coeficient Elo din toate timpurile: 2.785.

Ne puteți urmări și pe Google News

Singur impotriva tuturor Aceasta ar fi, extrem de lapidar, zestrea concreta lasata lumii de Bobby Fischer, genialul sahist care s-a stins joi, la Reykjavik, la 64 de ani, din cauza unei crize renale (conform rapoartelor oficiale). De aici incep controversele. In jurul acestui rebel care a cutezat sa sfideze cele mai redutabile forte ale lumii moderne, s-au tesut legende alimentate permanent chiar de cel in cauza.

Bobby Fischer a cucerit titlul mondial la masa de joc, in 1972, si l-a pierdut „la masa verde” in 1975, dupa ce pusese nu mai putin de 64 de conditii pentru a-l infrunta pe challengerul Anatoli Karpov. Federatia internationala a considerat atunci ca americanul incearca sa evite confruntarea. De atunci, n-a mai reintrat niciodata in circuitul de inalta performanta. A sustinut pana la moarte ca este campion mondial, deoarece n-a fost invins intr-o partida oficiala.

Personalitatea sa rebela l-a impins insa si la o atitudine extremista. S-a aruncat intr-o lupta singulara cu SUA si comunitatea evreiasca din care - paradoxal - chiar facea parte! Incepand din anii ‘80, s-a facut cunoscut prin criticile sale vehemente la adresa Americii. Ideea pe care a repetat-o permanent a fost ca SUA sunt controlate de miscarea sionista.

Riposta americana si versiunea fanilor

Nu-i mai putin adevarat ca si guvernul american a reactionat neasteptat de represiv, declarandu-l persona non-grata in 1992, pentru ca a jucat un meci de sah cu Boris Spassky in Iugoslavia, tara supusa pe atunci embargoului.

Autoritatile americane i-au anulat pasaportul in 2003, fara sa-l avertizeze, provocand arestarea sa, in 2004, pe aeroportul din Tokyo. A fost incarcerat noua luni de japonezi, care i-au refuzat punerea in libertate, in asteptarea extradarii sale in SUA. Salvarea a venit de la islandezi.

Parlamentul acestei tari i-a acordat cetatenia din ratiuni umanitare, fiind astfel salvat, in 2005, de spectrul unui proces in America, acolo unde fusese acuzat, printre altele, si de evaziune fiscala. Fanii sai sustin ca Bobby Fischer a fost iradiat de autoritatile japoneze, care l-au incarcerat intr-o inchisoare aflata langa o centrala atomica unde avusese loc, in 1999, un accident cu scurgere de material radioactiv.  Toate aceste afirmatii n-au fost insa niciodata probate sau sustinute in vreun fel.

ACUZATII

Declaratiile care au provocat scandal

De-a lungul anilor, Bobby Fischer s-a remarcat prin virulentele tirade antisemite si antiamericane. Iata cateva dintre declaratiile care au starnit scandal:

> „Sunt o victima a conspiratiei internationale a evreilor”

> „SUA sunt o farsa controlata de evrei”

> „Nimanui nu-i pasa ca SUA si Israel ii macelaresc pe palestinieni de atatia ani”

> Informat ca Pentagonul si Casa Alba au fost tinta atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, a reactionat astfel: „Acestea sunt niste vesti minunate!”

> A cerut moartea presedintelui Bush, mentionand ca spera intr-o lovitura de stat in SUA, iar apoi guvernul compus din militari sa „inchida sinagogile, sa-i aresteze pe evrei si sa-i execute pe liderii acestora”.