Boala care ucide PATRU ROMÂNI pe oră. Este mai periculoasă decât cancerul?!

Boala care ucide PATRU ROMÂNI pe oră. Este mai periculoasă decât cancerul?!

România are cea mai mare mortalitate cauzată de accident vascular cerebral din Europa. Patru români mor în fiecare oră din cauza unui atac vascular cerebral.

Patru români mor în fiecare oră din cauza accidentelor vasculare. Este cea mai mare rată a mortalității din Europa. Costul pentru tratarea unui pacient cu sechele grave după AVC sunt între 5.000 şi 10.000 de euro.

„România are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa! 4 români mor în fiecare oră din cauza AVC”, a declarat profesorul universitar doctor Gheorghe Iana la conferinţa organizată de Societatea de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din Romania (SNRIR) pe tema managementului multidisciplinar al infarctului cerebral.

„Avem nevoie de finanţare! În România, accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă a două cauza de mortalitate - 21,64% şi dizabilitate - 11,34% cu un cost anual pentru statul român de aproximativ 657 milioane euro, dintre care 89% sunt costuri indirecte generate de susţinerea pacienţilor care după un AVC rămân cu sechele grave.

Ne puteți urmări și pe Google News

Costul pentru tratarea unui pacient sunt între 5000 şi 10.000 de euro, costurile pentru susţinerea ulterioară a pacienţilor care rămân cu sechele sunt imense. Pentru susţinerea financiară a 1000 de pacienţi rămaşi cu sechele majore după un episod AVC pentru că nu au avut acces la tratamentul adecvat, statul va cheltui în următorii 10 ani aproximativ 100 milioane de euro, iar costurile cu tratarea acestor 1.000 de oameni ar reprezenta aproximativ 15 milioane de euro, a adăugat prof. univ. dr. Gheorghe Iana.

Neurotehnologia ar putea fi folosită pentru tratamentele persoanelor care au suferit accidente vasculare cerebrale.

„Studiile noastre indică faptul că pacienţii asupra cărora s-a folosit reabilitarea neurotehnologică a memebrelor superioare în cazul accidentelor cerebrale severe arată rezultate pozitive. De asemenea, am aflat că folosirea unei abordări unitare (n.r. acelaşi tratament pentru toţi pacienţii) nu oferă cele mai bune rezultate. Sugerăm îndreptarea către o combinare personalizată a terapiilor folosite în cazurilor accidentelor vasculare”, a declarat dr. Martina Coscia, inginer al Centrului Wyss.