Evenimentul Zilei > Actualitate > Boala ”MÂNCĂTOARE de CARNE” face ravagii în Siria. Cercetătorii cred că mulţi dintre REFUGIAŢI sunt infectaţi
Boala ”MÂNCĂTOARE de CARNE” face ravagii în Siria. Cercetătorii cred că mulţi dintre REFUGIAŢI sunt infectaţi

Boala ”MÂNCĂTOARE de CARNE” face ravagii în Siria. Cercetătorii cred că mulţi dintre REFUGIAŢI sunt infectaţi

La capătul a patru ani de război, terorism, teroare şi opresiune, sirienii se confruntă cu o nouă nenorocire: Leishmanioză sau boala “mâncătoare de carne”. Savanţii vorbesc deja despre o epidemie şi se tem că mulţi dintre refugiaţii care au ajuns în Europa suferă de această cumplită boală parazitară.

Focare multiple au fost raportate pe tot parcursul anului, afirmă cercetătorul Michael Barrett, de la Universitatea Glasgow din Marea Britanie, într-un articol publicat în Science Alert şi citat de descopera.ro. ”Aceasta este o consecinţă a faptelor abominabile ale ISIS, inclusiv asasinarea oamenilor nevinovaţi şi aruncarea cadavrelor lor în stradă, să putrezească. Iată ce a determinat să izbucnească leishmanioza”, a declarat şeful kurd al Semilunei Roşii, Dilqash Isa.

Această boală este cauzată de parazitul Leishmania, care se transmite prin  flebotom (specie de ţânţar din regiunile mediteraneene sau tropicale, a cărui femelă poate transmite omului, prin înţepare, diverse boli). După ce înţeapă, paraziţii pot intra în sânge şi distrug celulele imunitare macrofage care în mod normal ucid microbii, cauzând astfel răni deschise oribile aproape de muşcătură.

Flebotomii nu se hrănesc cu organismele putrezite de pe stradă, ei sug sângele oamenilor care trăiesc, astfel încât rapoartele despre aportul organizaţiei islamice la răspândirea bolii nu sunt strict adevărat, potrivit cercetătorului Michael Barrett de la Universitatea Glasgow din Marea Britanie. Cu toate acestea, evenimentele politice din Siria – inclusiv creşterea Statul Islamic, au provocat prăbuşirea sistemelor de sănătate din ţară, împreună cu orice altă parte a structurii sociale de acolo. 

Astăzi, aproximativ 1,3 milioane de persoane sunt infectate, anual, de Leishmanioză în zonele tropicale şi sub-tropicale. Din cauza faptului că persoanele care sunt infectate de obicei sunt din cele mai sărace ţări din lume, puţină atenţie se acordă dezvoltării unor noi medicamente sau vaccinuri pentru  leishmanioză. Această boală este considerată o boală tropicală neglijată.

Cu toate acestea, tratamente există, iar într-un sistem de sănătate eficient, medicamentele pot fi utilizate pentru a vindeca boala. Oamenii de ştiinţă nu sunt înca siguri în privinţa celui mai bun tratament pentru boala cutanată, dar, în prezent, există patru medicamente diferite care pot fi folosite, mai spune cercetătorului Michael Barrett.

Pe lângă faptul că incidenţa bolii e tot mai mare în Siria, se presupune că unii refugiaţi ce vin din această ţară sunt infecţaţi de Leishmanioză. Nu există, însă, motiv pentru îngrijorare, flebotomii sunt responsaili de răspândirea bolii, nu oamenii infectaţi. Aceşti ţânţari trăiesc numai în zonele tropicale şi sub-tropicale, ei nu pot supravieţui într-un climat mai rece.

Forma viscerală de leishmanioză este deja endemică în anumite părţi ale Europei, inclusiv sudul Spaniei, Italia şi sudul Franţei, dar boala tinde să se manifeste numai la persoanele cu un sistem imunitar slab, cum ar fi cele infectate cu HIV, concluzionează cercetătorului Michael Barrett, de la Universitatea Glasgow din Marea Britanie.

(Surse: descopera.ro, sciencealert.com)

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.