Evenimentul Zilei > Economie > BNR a dat lovitura. Isărescu a dezvăluit de unde vin 4, 5 miliarde de euro
BNR a dat lovitura. Isărescu a dezvăluit de unde vin 4, 5 miliarde de euro

BNR a dat lovitura. Isărescu a dezvăluit de unde vin 4, 5 miliarde de euro

Banca Națională a României și Banca Centrală Europeană au ajuns la un acord prin care BNR va beneficia până la 4,5 miliarde de euro, prin intermediul unei linii repo, până la finalul anului 2020. Banii sunt destinați rezolvării eventualelor probleme apărute din cauza pandemiei de coronavirus.

Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Naţională a României (BNR) au agreat implementarea unei linii repo care va fi în vigoare până la sfârşitul anului 2020 sau atât timp cât va fi necesar. Operațiunile de tip repo (repurchase agreement) reprezintă tranzacții, destinate injectării de lichiditate, în cadrul cărora se cumpară active eligibile pentru tranzacționare, cu angajamentul de a rascumpara activele respective la o dată ulterioară și la un preț stabilit la data tranzacției.

„În cadrul unei linii repo, BCE furnizează lichiditate în euro unei bănci centrale străine în schimbul unor garanţii de înaltă calitate denominate în euro. În baza liniei repo, BNR va putea împrumuta până la 4,5 miliarde EUR de la BCE. Scadenţa maximă a fiecărei trageri va fi de 3 luni. Linia repo va rămâne în vigoare până la data de 31 decembrie 2020, cu posibilitate de prelungire”, se arată într-o comunicare transmisă presei de BNR.

Practic cele două instituții bancare au stabilit un aranjament în baza căruia BNR va primi lichidități în euro, de la BCE, până la concurența sumei de 4,5 miliarde de euro. Banii sunt destinați acoperirii unei eventuale crize de lichidități care ar putea apărea în contextul disfuncţionalităţilor pieţei manifestate pe fondul şocului indus de Covid-19.

În cursul lunii mai, în depozitele BNR au intrat 8,002 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice (inclusiv suma rezultată din emisiunile de euroobligatiuni în valoare nominal de 3,3 miliarde de euro), alimentarea contului Comisiei Europene etc.

La 31 mai 2020, rezervele valutare ale Băncii Naționale a României se situau la 35,646 miliarde de euro, comparativ cu 33,156 miliarde de euro, rezerva înregistrată la 30 aprilie 2020. Nivelul rezervei de aur s-a menținut la 103,6 tone. în conditiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 5,166 miliarde de euro. În total, rezervele internaționale ale României (valute plus aur) au însumat, la 31 mai 2020, valoarea de 40,812 miliarde de euro, comparativ cu 38,417 miliarde de euro, la 30 aprilie 2020.