Evenimentul Zilei > Actualitate > Blonda de la Cotroceni a declansat si scandalul convorbirii Tariceanu – Botos
Blonda de la Cotroceni a declansat si scandalul convorbirii Tariceanu – Botos

Blonda de la Cotroceni a declansat si scandalul convorbirii Tariceanu – Botos

Elena Udrea, fost consilier al presedintelui Basescu si proaspat promovata pe functia de secretar executiv PD, are deja o reputatie solida de torpila anti-Tariceanu.

Scandalul "Telefonul", declansat de Udrea in urma cu un an si cateva luni a ramas neegalat. La 31 octombrie 2005, Elena Udrea facea o dezvaluire-bomba: pe 26 mai 2005, cu o zi inainte ca Dinu Patriciu sa fie arestat, premierul Tariceanu l-a sunat pe procurorul general Ilie Botos pentru a se interesa de dosarul omului de afaceri liberal.

Botos confirma prompt convorbirea telefonica. Tariceanu bajbaie in explicatii si dezvaluie ca Basescu stia pentru ca-l informase a doua zi. Seful statului recunoaste, jenat mai ales de faptul ca mintise intr-un interviu din iunie 2005 cand negase explicit ca Tariceanu l-ar fi sunat pe Botos pentru Patriciu.

Ce a infuriat-o pe blonda de la Golden Blitz

Dincolo de imensul scandal declansat de aceasta dezvaluire, la acel moment a aparut o intrebare fireasca: data fiind gravitatea evenimentului, de ce fosta consiliera prezidentiala l-a tinut ascuns timp de cinci luni de la momentul petrecerii sale si ce a intervenit de l-a scos la iveala tocmai in acel moment?

In primul rand, intervenise ruptura dintre Basescu si Tariceanu. La o luna dupa momentul arestarii lui Patriciu si cel al convorbirii telefonice Tariceanu-Botos, presedintele si premierul intra in conflict pe tema alegerilor anticipate.

Refuzul premierului de a demisiona dand astfel curs planului prezidential de a face anticipate arunca in aer relatia dintre cele doua Palate.

Apoi Basescu incepe un asalt de durata asupra lui Tariceanu. Pentru prima data, in august 2005, Basescu abordeaza subiectul "grupurilor de interese" localizandu-l in preajma cabinetului Tariceanu.

Libera sa traga in liberali

In al doilea rand, atacul Elenei Udrea la adresa lui Tariceanu a mai fost precedat de un eveniment important. Cu fix 10 zile inainte ca Udrea sa vina cu dezvaluirile, ea se vazuse fortata sa demisioneze din functia de consilier prezidential.

Mai mult, cu o zi inainte sa vorbeasca de telefonul Tariceanu-Botos, intr-un interviu in "Jurnalul National" acuzase "grupul de interse din jurului lui Patriciu" ca fiind "in spatele campaniei de presa" desfasurate impotriva sa. Demisia Elenei Udrea a venit in urma unor acu
zatii privind afacerile dubioase dintre sotul sau, Dorin Cocos, si niste oameni de afaceri stigmatizati de Basescu in campania electorala ca facand parte "din mafia personala a lui Adrian Nastase".

Si inainte de a pleca de la Cotroceni, e adevarat, mai discret, Elena Udrea s-a implicat in razboiul dintre Palate, livrand presedintelui o informatie  esentiala: Tariceanu a refuzat sa demisoneze sfatuit de Dinu Patriciu la o intalnire pe care cei doi au avut-o la Snagov.

Cronologie

Ianuarie 2005: Parchetul anunta inceperea cercetarii penale impotriva lui Dinu Patriciu
29 martie: Patriciu este audiat pentru prima dat la Parchet
26 mai: Tariceanu il suna pe Botos
27 mai 2005: Patriciu a fost arestat pentru o noapte
Iulie: Premierul refuza sa demisioneze la cererea lui Basescu. Incepe razboiul Palatelor. Udrea il informeaza pe Basescu ca in spatele refuzului lui Tariceanu este Dinu Patriciu
21 octombrie: Elena Udrea demisioneaza. Acuza grupul de interese al lui Patricu ca s-ar afla in spatele campaniei de presa la adresa ei
31 octombrie: Elena Udrea dezvaluie ca Tariceanu l-a sunat pe Botos pentru a se interesa de dosarul "Patriciu"
29 noiembrie: este audiat si Tariceanu la Parchet, in dosarul "Rompetrol"
24 ianuarie 2006: este lansata bomba intalnirii pe care Tariceanu, Patriciu si Macovei au avut-o la guvern in iunie 2005. Cei trei confirma, dar au variante diferite.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News