Evenimentul Zilei > Actualitate > Blocul în care căldura nu mai intră de 3 ani. Lecție pentru sistemul românesc
Blocul în care căldura nu mai intră de 3 ani. Lecție pentru sistemul românesc

Blocul în care căldura nu mai intră de 3 ani. Lecție pentru sistemul românesc

Un bloc din Constanța este rupt de restul lumii, fiind debranșat de ani de zile de la căldură și apă caldă din cauza imenselor datorii acumulate.

Începutul anului trecut, a fost unul foarte greu pentru constănțeni, dar și pentru RADET, căci avariile au curs în lanț, locuitorii fiind din ce mai nemulțumiți de lipsa apei calde și a căldurii, relatează Replica de Constanța.

Totuși, în Constanța există un bloc unde locatarii suferă de nu mai puțin de 3 ani din această cauză. Blocul C5 situat pe Aleea Egretei numărul 11 este debranșat din cauza datoriilor, de mai bine de 3 ani. Deși a fost plătită o parte din datorie din cauza celor care nu vor să contribuie la achitarea debitului restant către RADET, toți locatarii suferă în continuare de frig,

Un reprezentant al asociației de proprietari de care aparține blocul a explicat că există locatari care refuză categoric să își achite datoriile sau alții care pur și simplu nu folosesc garsoniera și de aceea nu își plătesc facturile, fiind plecați din țară unii dintre ei. Datoria către RADET a blocului a fost inițial de 70.000 de lei, însă oamenii au reușit să plătească o parte din ea, astfel că în acest moment debitul este de 27.000 lei.

Pentru a putea fi rebranșați, RADET a acceptat o eșalonare a acestui deboit, condiția fiind ca asociația să plătească aproape 20.000 lei,reprezentând 25 la sută din debit plus factura pe luna în curs. Din păcate, locatarii nu au putut strânge această sumă, apelul lor către conducerea RADET-ului fiind de a se găsi o soluție pentru a putea beneficia de apă caldă și căldură.

Blocul ar putea intra în executare silită

Contactat de reporteri, directorul RADET, Liviu Popa, a trimis situația în care se află asociația de proprietari care este așteptată la o nouă rundă de negocieri: ”În luna martie 2018, RADET Constanța a întrerupt furnizarea de apă caldă și căldură către blocul C5 din strada Egretei având în vedere avariile apărute pe instalația de distribuție și ținând cont și de datoriile pe care asociația le înregistra către regie.

La data de 31.12.2020 Asociația de Proprietari bloc C5 – 765 din strada Egretei înregistrează către RADET Constanța o datorie de 27.658,93 lei. Pentru a veni în sprijinul proprietarilor din blocul C5, RADET Constanța a acceptat încheierea unor procese verbale de eșalonare cu reprezentanții asociației, însă acestea nu au fost respectate de către debitoare.

Datoriile pe care asociația le are în prezent față de RADET Constanța fac obiectul unui dosar de executare silită deschis la BEJ Vasile Nicoleta (dosar nr. 573 din 2018). Ținând cont de cele de mai sus, locatarii blocului C5 nu beneficiază în prezent de apă caldă și căldură din partea RADET.

În condițiile în care locatarii blocului C5 din strada Egretei vor să beneficIeze de servicile RADET, invităm reprezentanții legali ai asociației de proprietari la sediul regiei pentru a stabili condițiile în care regia poate să reia furnizarea către aceștia.”

Sursa: Replica de Constanța